Vergroening leefomgeving

Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden; droogte, hitte, stortbuien. Veel planten- en diersoorten verdwijnen en ecosystemen raken verstoord. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vooral de toename van verharding negatieve effecten heeft op hoe het gaat met mens, dier en natuur. De gemeente Meppel is er van overtuigd dat een groene omgeving aantrekkelijker is en beter voor de inwoners. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij Stichting Steenbreek. Het primaire doel van Steenbreek is vergroening.

Groen helpt!logo steenbreek Meppel

Elke vierkante meter steen die vandaag wordt vervangen door groen helpt. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, verbetert het bodemleven en mensen voelen zich prettiger en gezonder.(Bron: steenbreek.nl)

Een enthousiaste vrijwilligersgroep onder de naam “Steenbreek Meppel” helpt de gemeente Meppel met het groener maken van de omgeving. Hieronder leest u over de actuele acties.

Aan de slag in 2021

Dit jaar zetten we in op het vergroenen van tuinen en straten. U kunt meedoen aan de actie 'Tegels eruit, planten erin' (lees de volledige actievoorwaarden hieronder in de tekst).

Verder willen we waar mogelijk het aanleggen van geveltuintjes stimuleren. Buiten het centrum en de aanloopstraten mogen tegels, die tegen gevels aan liggen verwijderd worden om plaats te maken voor groen. Door dat groen krijg je minder snel natte voeten en wordt het je ook niet te snel heet onder de voeten en het is goed voor plant en dier. Zou je dit voorjaar bij jouw gevel of samen met de buren een geveltuin willen? Steenbreek kan je helpen; we hebben alvast wat informatie (PDF) voor je op een rijtje gezet. Vragen kun je stellen via de mail of de Facebookchat (facebook/MeppelGroenerMaken). Het is onze bedoeling om in de loop van het jaar als het weer mogelijk is een concrete actie te houden in een buurt die wel wat geveltuintjes kan gebruiken.

Actie Tegels eruit, planten erin

Je kunt een vergoeding krijgen als je tegels verwijderd en planten plaatst in je voor- of achtertuin. We vergoeden de helft van de kosten van planten  en tuingrond tot een maximum van € 100,00.

Voorwaarden

 • De actie is alleen geldig voor inwoners van de gemeente Meppel
 • Je mag 1 keer meedoen
 • De actie is geldig voor voor- en achtertuinen
 • Je stuurt 2 foto’s in:
  • 1 van de plek als de tegels/stenen er nog liggen
  • 1 van de plek als de planten geplant zijn
 • Je stuurt je naam, adres, telefoonnummer en bankrekeningnummer mee
 • De actie is in principe geldig voor heel 2021.
 • De organisatie houdt zich het recht voorbehouden om de actie te beëindigen als het budget opraakt.
 • Tenzij je aangeeft dit niet te willen, kunnen de foto’s gebruikt worden voor promotiedoeleinden
 • Voor geveltuintjes gelden aanvullende voorwaarden (zie groeninitiatieven)
 • Vergoeding is de helft van het aanschafbedrag van planten en de daarbij behorende hoeveelheid aarde/compost.
 • Maximale vergoeding is 100 euro
 • Potten of bakken worden niet vergoed
 • Bij twijfel of er aan de voorwaarden wordt voldaan beslist de organisatie

Vrijwilliger worden bij Steenbreek Meppel?

Met meer vrijwilligers die zich wil inzetten voor Steenbreek kunnen we Meppel, Nijeveen, Kolderveen en Rogat nog sneller groener maken. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe leden, zowel in het meedenken, organiseren en meevergaderen als in het af en toe praktische hand- en spandiensten verrichten. Wil je ook graag een groener Meppel en denk je bij te kunnen dragen aan de werkgroep? Neem contact met ons op.

Dat kan via steenbreekmeppel@gmail.com of de Facebookpagina

flyer tegel eruit def