Gemeente Meppel en vergroening

Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden; droogte, hitte, stortbuien. Veel planten- en diersoorten verdwijnen en ecosystemen raken verstoord. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vooral de toename van verharding negatieve effecten heeft op hoe het gaat met mens, dier en natuur. De gemeente Meppel is er van overtuigd dat een groene omgeving aantrekkelijker is en beter voor de inwoners. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij Stichting Steenbreek. Het primaire doel van Steenbreek is vergroening.

Elke vierkante meter steen die vandaag wordt vervangen door groen helpt. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, verbetert het bodemleven en mensen voelen zich prettiger en gezonder.(Bron: steenbreek.nl)

Een enthousiaste vrijwilligersgroep onder de naam “Steenbreek Meppel” helpt de gemeente Meppel met de het groener maken van de omgeving. Hieronder leest u wat er zoal gedaan is en welke acties er op dit moment lopen.steenbreek

Steenbreek Meppel

In 2019 is Steenbreek in Meppel gestart. Bekend worden bij de inwoners is dan belangrijk. Er zijn meer dan 3000 folders verspreid en de krant gaf aandacht aan de eerste tuin die meedeed aan de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. In presentaties op groene dagen is informatie gegeven over Steenbreek. Via een bloembollenactie op een school zijn 300 zakjes bloembollen verspreid. In het voorjaar zorgen die voor kleur en zijn een eerste voedselbron voor bijen en insecten.

Acties

Voor 2020 zijn alle acties wegens succes gestopt, het budget is op,

Steentje eruit, steuntje in de rug

Met de actie ‘Steentje eruit, steuntje in de rug’ willen we iedereen helpen om echt de eigen tuin te vergroenen. Steenbreek vergoedt 50% van de kosten voor de planten die voor stenen in de plaats komen tot maximaal € 60. Een aantal inwoners van Meppel heeft op deze manier hun tuin al groener gemaakt. Soms heeft succes een keerzijde. In dit geval zijn dat de financiën. Het budget is op, de pot is leeg. Dat betekent dat er vanaf heden geen gebruik gemaakt kan worden van de actie ‘Steentje eruit, steuntje in de rug’. Maar… volgend jaar gaan we weer door met deze actie en ondertussen zoeken we nog naar budget. Als dat er komt, dan kunnen de niet gehonoreerde aanvragen, die na 22 september ingediend zijn alsnog voor vergoeding in aanmerking komen (mits de gevraagde gegevens, fotobewijs en bon, aangeleverd kunnen worden). Niet weggooien dus!

Fotowedstrijd

In het voorjaar van 2020 is er een fotowedstrijd georganiseerd: “Meppels Lentegroen tussen de stenen”. De winnares is bekend. Deze mevrouw heeft een make-over van haar tuin gewonnen ter waarde van maximaal1000 euro, waar ze erg blij mee was, omdat ze veel tegels in haar achtertuin heeft. Dit najaar zal de tuin als een project ontworpen en aangelegd worden door studenten ‘groen’ van Terra MBO Meppel.

Regentonnen

Een zeer succesvolle actie was die van de regentonnen. Binnen 2 maanden werden er meer dan 100 regentonnen gekocht en geplaatst door inwoners van de gemeente Meppel. Bij elkaar vangen deze regentonnen elke keer als het regent een paar flinke zwembaden met water op. De actie wordt binnenkort verlengd. Blijf op de hoogte via onze facebookpagina.

Vrijwilliger worden bij Steenbreek Meppel?

Met meer vrijwilligers die zich wil inzetten voor Steenbreek kunnen we Meppel, Nijeveen, Kolderveen en Rogat nog sneller groener maken. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe leden, zowel in het meedenken, organiseren en meevergaderen als in het af en toe praktische hand- en spandiensten verrichten. Wil je ook graag een groener Meppel en denk je bij te kunnen dragen aan de werkgroep? Neem contact met ons op.

Dat kan via steenbreekmeppel@gmail.com of de Facebookpagina

steenbreek_2