Acties van Steenbreek Meppel

Steenbreek Meppel is een enthousiaste vrijwilligersgroep die door middel van acties, tips en informatie bewoners van de gemeente Meppel wil helpen om hun omgeving te vergroenen.

Tegels eruit, plantjes erin

Haalt u tegels of stenen uit uw tuin en plant u hiervoor planten terug? Dan kunt u via Steenbreek Meppel een vergoeding krijgen voor de gemaakte kosten. Op deze manier willen we meer groen in tuinen stimuleren, want meer groen betekent minder hitte, meer leven en betere waterafvoer bij hoosbuien.

Meer groen op balkons

Veel mensen hebben geen tuin, maar wel een balkon. Ook daar valt heel wat te vergroenen voor meer leven en minder hitte. Voor balkonplanten en potgrond kunt u nu een vergoeding krijgen. Als u niet zo goed weet hoe u het aan moet pakken kijk dan op www.steenbreek.nl Klik voor de voorwaarden op het pijltje.

Voorwaarden Tegels eruit planten erin en balkonactie
 • De vergoeding is de helft van het aanschafbedrag van planten en tuinaarde/potgrond.
  • Voor de tuin geldt een maximum van € 150,00.
  • Voor het balkon geldt een maximum van € 75,00.
 • Uit de tuin worden tegels of stenen verwijderd.
 • Potten en bakken worden niet vergoed.
 • De actie is alleen geldig voor inwoners van de gemeente Meppel. U mag 1 keer meedoen.
 • U stuurt foto’s in naar steenbreekmeppel@gmail.com
 • Van de tuin: 1 van de plek als de tegels/stenen er nog liggen, 1 van de plek als de planten geplant zijn.
 • Van het balkon: 1 foto van het balkon met de nieuw aangeplante pot of bak.
 • U stuurt naam, adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer en een kopie van de aankoopbon(nen) mee.
 • De actie is in principe geldig voor heel 2023. De organisatie houdt zich het recht voorbehouden om de actie te beëindigen als het budget opraakt.
 • Tenzij u aangeeft dit niet te willen, kunnen uw foto’s gebruikt worden op websites, flyers, Facebook en Instagram.
 • Voor geveltuintjes gelden aanvullende voorwaarden (zie groeninitiatieven).
 • Bij twijfel of er aan de voorwaarden wordt voldaan beslist de organisatie.
 • Op vrijwillige basis kan het aantal verwijderde tegels doorgegeven worden op nk-tegelwippen.nl/meedoen. In heel Meppel worden zoveel mogelijk tegels gewipt.

Aanleggen geveltuintjes

Het aanleggen van geveltuintjes wordt gestimuleerd, omdat groen voor verkoeling zorgt en er meer water in de grond kan zakken. Ook brengt een geveltuintje gezelligheid in de straat, vooral als u het samen met uw buren aanlegt. Geveltuintjes vallen onder de ‘tegels eruit, planten erin’- actie en het NK-tegelwippen. Het verbod op geveltuintjes in de aanloopstraten naar het centrum is opgeheven. U mag daar nu dus ook een geveltuintje aanleggen. Voor de binnenring en het kernwinkelgebied blijft het verbod wel gelden.

Meer informatie op de pagina Groeninitiativeen.

Beplanten boomspiegels

In veel straten in Meppel staan bomen waar bij de voet niets groeit. Wilt u die kale plek inzaaien of beplanten, dan is dat toegestaan (check de voorwaarden bij ‘Groeninitiatieven’). Bij Steenbreek kunt u per vierkante meter groen € 20,00  euro terugkrijgen. Facturen zijn niet nodig, maar wel uw gegevens en een foto. U kunt die sturen naar steenbreekmeppel@gmail.com. Let wel op dat er bij nieuw geplante bomen water gegeven wordt door de gemeente.

NK tegelwippen

De gemeente Meppel doet in 2023 mee met het NK-tegelwippen, een wedstrijd om zoveel mogelijk tegels te verwijderen. Het is een landelijke competitie, maar we hebben 5 rivalen uit de regio: Westerveld, de Wolden, Steenwijkerland, Hoogeveen en Midden-Drenthe. Als u tegels verwijderd hebt, dan kunt u het aantal doorgeven via www.nk-tegelwippen.nl. Eens zien of we dit jaar hoog kunnen eindigen.

Meer informatie en contact

Voor meer informatie kunt u ons bereiken via facebook/MeppelGroenerMaken, instagram.com/steenbreekmeppel/  of steenbreekmeppel@gmail.com

IMG_3958klein IMG_4004klein