Acties van Steenbreek Meppel

Steenbreek Meppel is een enthousiaste vrijwilligersgroep die door middel van acties, tips en informatie bewoners van de gemeente Meppel wil helpen om hun omgeving te vergroenen.

Tegels eruit, plantjes erin

Haalt u tegels of stenen uit uw tuin en plant u hiervoor planten terug? Dan kunt u via Steenbreek Meppel een vergoeding krijgen voor de gemaakte kosten. Op deze manier willen we meer groen in tuinen stimuleren, want meer groen betekent minder hitte, meer leven en betere waterafvoer bij hoosbuien.

Meer groen op balkons

Veel mensen hebben geen tuin, maar wel een balkon. Ook daar valt heel wat te vergroenen voor meer leven en minder hitte. Voor balkonplanten en potgrond kunt u nu een vergoeding krijgen. Als u niet zo goed weet hoe u het aan moet pakken kijk dan op www.steenbreek.nl Klik voor de voorwaarden op het pijltje.

Schutting weg, plant een heg

Wanneer u in plaats van een schutting een heg of haag aanplant, dan kunt u een vergoeding krijgen voor gemaakte kosten. Er hoeven dan geen tegels verwijderd te worden. Begroeiing (klimplanten) tegen een schutting of gaaspaneel valt onder de 'Tegels eruit-actie'. 
 

Voorwaarden 'Tegels eruit', balkonplanten en schutting vervangen
 • De vergoeding is de helft van het aanschafbedrag van planten en tuinaarde/potgrond.
  • Voor de tuin geldt een maximum van € 150,00.
  • Voor het balkon geldt een maximum van € 75,00.
 • Uit de tuin worden tegels of stenen verwijderd.
 • Potten en bakken worden niet vergoed.
 • De actie is alleen geldig voor inwoners van de gemeente Meppel. U mag 1 keer meedoen.
 • U stuurt foto’s in naar steenbreekmeppel@gmail.com
 • Van de tuin: 1 van de plek als de tegels/stenen er nog liggen, 1 van de plek als de planten geplant zijn.
 • Van het balkon: 1 foto van het balkon met de nieuw aangeplante pot of bak.
 • Bij het vervangen van de schutting wordt op basis van de foto's beslist of u voor de vergoeding in aanmerking komt. De vergoeding hiervoor is maximaal 150 euro.
 • U stuurt naam, adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer en een kopie van de aankoopbon(nen) mee.
 • De actie is in principe geldig voor heel 2024. De organisatie houdt zich het recht voorbehouden om de actie te beëindigen als het budget opraakt.
 • Tenzij u aangeeft dit niet te willen, kunnen uw foto’s gebruikt worden op websites, flyers, Facebook en Instagram.
 • Voor geveltuintjes gelden aanvullende voorwaarden (zie groeninitiatieven).
 • Bij twijfel of er aan de voorwaarden wordt voldaan beslist de organisatie.

Aanleggen geveltuintjes

Het aanleggen van geveltuintjes wordt gestimuleerd, omdat groen voor verkoeling zorgt en er meer water in de grond kan zakken. Ook brengt een geveltuintje gezelligheid in de straat, vooral als u het samen met uw buren aanlegt. Geveltuintjes vallen onder de ‘tegels eruit, planten erin’- actie en het NK-tegelwippen. Het verbod op geveltuintjes in de aanloopstraten naar het centrum is opgeheven. U mag daar nu dus ook een geveltuintje aanleggen. Voor de binnenring en het kernwinkelgebied blijft het verbod wel gelden.

Meer informatie op de pagina Groeninitiativeen.

Beplanten boomspiegels

In veel straten in Meppel staan bomen waar bij de voet niets groeit. Wilt u die kale plek inzaaien of beplanten, dan is dat toegestaan (check de voorwaarden bij ‘Groeninitiatieven’). Steenbreek Meppel helpt u daar graag bij. Bij Steenbreek kunt u per vierkante meter groen € 20,00  euro terugkrijgen. Facturen zijn niet nodig, maar wel uw gegevens en een foto. U kunt die sturen naar steenbreekmeppel@gmail.com. Let wel op dat er bij nieuw geplante bomen water gegeven wordt door de gemeente.

Meer informatie en contact

Voor meer informatie kunt u ons bereiken via facebook/MeppelGroenerMaken, instagram.com/steenbreekmeppel/  of steenbreekmeppel@gmail.com

IMG_3958klein IMG_4004klein