Meppel krijgt stadspark op het Bleekerseiland

We zijn begonnen met de werkzaamheden op het Bleekerseiland. Het gebied wordt ingericht als een stadpark, waardoor er ruimte ontstaat om in de binnenstad van Meppel in een groene omgeving te recreëren.

Werkzaamheden

In januari is de aannemer gestart. In deze fase van de herinrichting van het Bleekerseiland worden onder meer de bomen gekapt, de beschoeiing vervangen en worden de zitelementen aan het water gebouwd. Vervolgens worden de natuurvriendelijke oevers en de voetpaden gemaakt, nieuwe bomen geplant en het grasveld en bloemperken aangelegd. 

Streven was dat het Bleekerseiland op Koningsdag 2024 weer toegankelijk zou zijn. Maar de werkzaamheden duren wat langer dan verwacht.

Ontwerp

De nieuwe toegang komt aan de Stoombootkade, waar men via een nieuw aan te leggen brug op het Bleekerseiland komt. Door de toegang naar de Stoombootkade te verplaatsen wordt de afstand vanuit de binnenstad naar het Bleekerseiland fysiek een stuk kleiner. Daarmee wordt het Bleekerseiland meer verbonden met het centrumgebied.

Tussen de nieuwe brug aan de Stoombootkade en met de verplaatste ingang aan de Sluisgracht ontstaat een fiets- en wandelroute over het Bleekerseiland. Door deze route wordt het openbare karakter van het Bleekerseiland benadrukt en is het Bleekerseiland eenvoudig te bezoeken.

Bekijk het ontwerp (PDF)