Informatie voor stemmers uit een ander EU-land

Op 6 juni 2024 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. U kunt alleen stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie (EU).

Andere nationaliteit

U mag zelf bepalen in welk EU-land u gaat stemmen. In Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Gaat u in Nederland stemmen? Dan kiest u voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Registratie met Y-32 formulier

Stemmers uit een ander EU-land moeten in Nederland een Y-32 formulier (PDF) invullen. Hiermee registreert u zich éénmalig bij uw gemeente. Met het Y-32 formulier verklaart u niet ook in een ander land te stemmen. Anders zou u 2 keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement. En dat mag niet. Er zijn ook vertalingen van het formulier (PDF) te vinden naar het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Pools en Spaans. Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in Nederland? Dan hoeft u geen Y-32 formulier in te vullen.

Voor wanneer inleveren?

Stuur het Nederlandstalige formulier naar de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 22 april 2024 hebben ontvangen. Voeg de volgende informatie als bijlage toe:

  • Kopie van uw geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van uw geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, of
  • Kopie van uw identiteitskaart uit Nederland, of
  • Kopie van een document waaruit uw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Inlever opties:

  1. Schriftelijk: Stuur het formulier met bijlage naar: Gemeente Meppel, t.a.v. afdeling publiekszaken, Postbus 501, 7941 AM Meppel
  2. Persoonlijk: Geef het formulier met bijlage tijdens onze openingstijden af bij de receptie in het Stadhuis, Grote Oever 26. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
  3. Digitaal: Mail het formulier met bijlage naar postbus@meppel.nl

Stempas

Als u mag stemmen, krijgt u in mei 2024 een stempas van de gemeente. Met uw stempas kunt u stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

Registratie intrekken

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wilt u in 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt?  Neem dan contact op met de gemeente om uw eerdere registratie Y-32 in te trekken. Het verzoek om de registratie in te trekken moet uiterlijk 22 april 2024 door de gemeente zijn ontvangen.