Tips om stookoverlast te beperken

Voor veel mensen is het najaar de periode om thuis de open haard of houtkachel aan te steken. Helaas is er een keerzijde: een houtkachel kan voor buren overlast veroorzaken. De gemeente ontvangt hier meldingen over. Hierbij een aantal tips voor goed stookgedrag:

  • Houd rekening met uw buren. Ga in gesprek om te kijken of u onderlinge afspraken kunt maken. Zo kunt u bijvoorbeeld afspreken dat u de buren inlicht, voordat u de kachel aansteekt.
  • Zorg voor een goedgekeurde kachel en onderhoud hem.
  • Stook met schoon en droog hout. Bij het stoken van hout dat is behandeld met bijvoorbeeld verf, komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij. Nat hout veroorzaakt extra rook- en geuroverlast.
  • Controleer regelmatig of u goed stookt. Een kleurloze rook is een goede aanwijzing dat de verbranding goed en volledig is.
  • Laat het vuur vanzelf uitgaan. Als u dat niet doet ontstaat er een onvolledige en geen goede verbanding. En bij een onvolledige verbranding komen meer schadelijke stoffen vrij.

Ervaart u overlast van het stoken van hout in uw buurt? Probeer dan eerst te overleggen met uw buren. Door onderling afspraken te maken kan de overlast worden beperkt. Komt u er niet uit? Maak dan een Melding Openbare Ruimte bij de gemeente.