Stadsvervoer

Reizen in de gemeente Meppel met het openbaar vervoer kan op verschillende manieren. In Meppel rijden bussen van Qbuzz en de Mug. Alle bussen hebben een lage instap en de kinderwagen en rollator kunnen mee. Op deze pagina zetten we de mogelijkheden op een rij.

Mogelijkheden

De Muglogo de mug

Deze (taxi)bus rijdt langs de meest gebruikte haltes en tijden in de Oosterboer en Haveltermade. De rest van de dag wordt De Mug flexibel ingezet. Reizigers met een Wmo-indicatie kunnen op vertoon van hun mobiliteitspas in- en uitstappen bij een aantal vaste opstapplaatsen. Ook leerlingen met een pas kunnen met deze bus naar school reizen. Mensen die geen mobiliteitspas hebben betalen om mee te reizen. Vanaf december 2023 rijdt De Mug aansluitend van het centrum naar Koedijkslanden.

Tarieven

 • niet Wmo-pashouders € 1,50 (kaartje is 2 uur geldig)
 • Wmo-pashouders € 1,00 (kaartje is 2 uur geldig) Let op: voor toekenning Wmo-pas gelden specifieke voorwaarden en medisch onderzoek.

Download de dienstregeling (PDF). Heeft u moeite met het lezen van dit digitale document? Het is mogelijk om het op papier te ontvangen. Stuur daarvoor een e-mail naar postbus@meppel.nl of bel met 14 0522.

stadsvervoer route-2024

BuslijnQbuzz in Meppel in 2024

In 2024 rijdt buslijn 28 NIET meer over de Rembrandtlaan rijdt in de Koedijkslanden. Hier rijdt weer de Mug. Buslijnen 26 en 28 van Qbuzz gaan beide over de Zuiderlaan rijden en hebben in Koedijkslanden nog wel 3 bushaltes: bij de Reestoeverschool, De Sporthal Koedijkslanden en Reestoord. Bus 26 rijdt door naar Nieuweveenselanden en Nijeveen en heeft ook een bushalte aan de Industrieweg ter hoogte van de Badweg/Zwembad.

Alle buslijnen van en naar Meppel staan hieronder op een rij:

 • Bus 26 rijdt vanaf het station via de Zuiderlaan, Nieuwveenselanden en Nijeveen naar Steenwijk.
 • Bus 28 rijdt vanaf de Zuiderlaan het station via de Steenwijkerstraatweg naar Havelte en Dwingeloo.
 • Bus 32 rijdt vanaf het station door een groot deel van de wijk Haveltermade en rijdt via Ruinen naar Hoogeveen.
 • Bus 34 gaat vanaf het station naar het Ziekenhuis en vervolgens door naar de Wijk, Zuidwolde en Hoogeveen.
 • Bus 134 gaat vanaf het station naar het Ziekenhuis en via de Wijk naar Zuidwolde
 • Bus 40 is van busmaatschappij EBS en rijdt naar Staphorst en Zwolle.
 • Bus 592 en ook van busmaatschappij EBS en rijdt naar het Ziekenhuis en Ijhorst.

U kunt uw reis naar elke bestemming in Nederland plannen via www.9292.nl. Als u met de bus mee wilt gaan kunt u met de OV-chipkaart reizen, met de PIN-pas in- en uitchecken óf met uw PIN-pas een los kaartje kopen bij de chauffeurs in de bussen.

Meer informatie over de dienstregeling is te vinden op www.qbuzz.nl/gd

Tarieven

Om met de bus te reizen moet u een kaartje kopen of u reist met de OV-chipkaart.

OV-chipkaart

Reizen met de OV-chipkaart is het voordeligst. Helemaal als u een persoonlijke OV-chipkaart heeft. Kinderen en ouderen krijgen dan korting. U vraagt uw OV-chipkaart aan op www.ov-chipkaart.nl

 • Normaal tarief Instap € 1,08, Per kilometer € 0,19
 • Korting voor ouderen Instap € 0,72. Per kilometer € 0,13

Stapt u binnen 30 minuten over op een andere bus van Qbuzz, dan betaalt u niet opnieuw het instaptarief.

Kaartje kopen

U kunt in de bus ook met uw PIN-pas in- en uitchecken tegenwoordig. Wel zo gemakkelijk. Met uw pinpas kunt u ook bij de chauffeur een kaartje kopen. Een kaartje voor een rit binnen Meppel kost in 2024 € 3,05. Hiermee reist u binnen Meppel. Het is een uur geldig. U kan er op het station ook mee overstappen op een andere bus van Qbuzz. Dit kaartje is NIET geldig op de stadsbus Mug.

Hubtaxi

Iedereen in Meppel kan ook gebruik maken van de hubtaxi. Deze rijdt 7 dagen per week van vroeg tot laat en alleen als u deze reserveert. De hubtaxi brengt u van uw adres naar een hub in de regio óf vanaf een hub naar uw bestemming. Hubs in de regio van Meppel zijn het Station Meppel en ook het Ziekenhuis in Meppel.

Het tarief is vergelijkbaar met dat van de grote bussen. Betalen kan met de PIN. OV-chipkaart is helaas niet geldig. Reserveren kan via 0800 – 82 94 225.

Alle informatie over de tarieven en andere spelregels kunt u vinden op www.hubtaxi.nl

Wmo-vervoer

Als u geen gebruik kunt maken van het reguliere openbaar vervoer en ook op een andere wijze het vervoer niet kunt regelen is Wmo-vervoer mogelijk een oplossing. Lees meer over Wmo-vervoer >>

Meer informatie en contact

Voor meer informatie, een reactie of vraag kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum via telefoon14 0522 of per mail postbus@meppel.nl.