Stadsvervoer vanaf 1 januari 2022

Reizen in de gemeente Meppel met het openbaar vervoer kan op verschillende manieren. In Meppel rijden bussen van Qbuzz en de Mug. Alle bussen hebben een lage instap en de kinderwagen en rollator kunnen mee. Op deze pagina zetten we de mogelijkheden op een rij.

Mogelijkheden

Wmo-vervoer

Voor reizigers die geen gebruik kunnen maken van regulier openbaar vervoer is in bepaalde situaties eventueel Wmo-vervoer mogelijk. Lees meer over Wmo-vervoer

Veelgestelde vragen (klik op deze titel)

Waarom is de stadsbus gestopt?

De gemeenteraad besloot eind 2019 te stoppen met de stadsbus in de huidige vorm. De bus rijdt vaste routes en is vaak leeg. Het aantal gebruikers weegt hierdoor niet op tegen de relatief hoge kosten. Wel werd afgesproken dat er goede alternatieven beschikbaar moeten zijn, zodat iedere inwoner flexibel en waar mogelijk zelfstandig kan reizen. Deze alternatieven zijn uitgewerkt in een beleidsvisie mobiliteit die in het voorjaar van 2021 werd vastgesteld door de gemeenteraad.

Wat zijn de alternatieven voor de stadsbus?

1. De Mug

Eén van de alternatieven voor de stadsbus is ‘De Mug’. Deze (taxi)bus rijdt nog een aantal van de meest gebruikte routes, maar wordt de rest van de tijd flexibel ingezet. Reizigers met een Wmo-indicatie kunnen op vertoon van hun mobiliteitspas tegen een gereduceerd tarief in- en uitstappen bij een aantal vaste opstapplaatsen. Ook leerlingen die de stadsbus gebruiken om naar school te gaan, kunnen met ‘De Mug’ reizen. Mensen die geen mobiliteitspas hebben kunnen ook tegen betaling meerijden.

2. Aangepaste route buslijn 28

Daarnaast is in overleg het OV-bureau de route van buslijn 28 aangepast. De bus gaat een extra lus rijden: Station – Rembrandtlaan – Europalaan – Industrieweg – Zuiderlaan – Station om daarna door te rijden naar Dwingeloo. De bus doet in de wijk Koedijkslanden ook de huidige haltes van de stadsbus aan. De eerste rit komt om 6:30 uur door de wijk. In de spitsuren rijdt de bus elke 30 minuten, buiten de spits is dat één keer per uur. De laatste bus vertrekt om ca. 18:30 uur vanaf het station. Meer informatie over de dienstregeling is te vinden op www.qbuzz.nl/gd.

3. Hubtaxi

Inwoners die geen bushalte in de buurt hebben of reizen in de avond of in het weekend, kunnen tegen betaling gebruik maken van de hubtaxi. Deze taxi brengt reizigers van het (woon)adres naar het station in Meppel om daar over te stappen op de bus of de trein.  Reserveren kan via 0800 – 82 94 225. Meer informatie over de tarieven is te vinden op www.hubtaxi.nl.

Ik heb een mobiliteitspas geldt dit ook voor mij?

U kunt gebruik maken van De Mug en lijn 28. Als dit niet lukt bijvoorbeeld omdat de halte te ver lopen is dan kunt u nog steeds een Wmo-taxi bestellen.

Wat zijn de tarieven van De Mug?

De tarieven die in 2022 gelden zijn de volgende:

  • niet Wmo-pashouders € 1,50 (kaartje is 2 uur geldig)
  • Wmo-pashouders € 1,00 (kaartje is 2 uur geldig)

Waarom moet ik extra betalen bij overstappen van De Mug naar lijn 28?

Voor lijn 28 gelden aparte tarieven op basis van het algemene openbaar vervoer. Dit komt omdat het een andere vervoersmaatschappij is. Het is niet mogelijk voor ons om dit anders te regelen.

De Mug rijdt niet ’s avonds en in het weekend wat is dan het alternatief?

In de avond of in het weekend kunt u tegen betaling gebruik maken van de hubtaxi. Deze taxi brengt reizigers van het (woon)adres naar het station in Meppel om daar over te stappen op de bus of de trein. Reserveren kan via 0800 – 82 94 225. Meer informatie over de tarieven is te vinden op www.hubtaxi.nl

Waar kan ik de dienstregeling vinden?

De dienstregeling van lijn 28 staat op www.qbuzz.nl/gd/. De dienstregeling van De Mug staat op deze pagina en is verkrijgbaar bij het stadhuis. Op verzoek kunnen wij u dit ook toesturen. We proberen de komende tijd de route ook te verspreiden via de wijkcentra en bij de haltes te plaatsen.

De Muglogo de mug

Deze (taxi)bus rijdt langs de meest gebruikte haltes en tijden in de Oosterboer en Haveltermade, maar wordt de rest van de dag flexibel ingezet. Reizigers met een Wmo-indicatie kunnen op vertoon van hun mobiliteitspas in- en uitstappen bij een aantal vaste opstapplaatsen. Ook leerlingen die de stadsbus gebruiken om naar school te gaan, kunnen met ‘De Mug’ reizen. Mensen die geen mobiliteitspas hebben kunnen tegen betaling meerijden.

Tarieven 2022

  • niet Wmo-pashouders € 1,50 (kaartje is 2 uur geldig)
  • Wmo-pashouders € 1,00 (kaartje is 2 uur geldig) Let op: voor toekenning Wmo-pas gelden specifieke voorwaarden en medisch onderzoek. Routes Stadsdienst Meppel 2022_lr

Download de routekaart (PDF)

Bekijk de dienstregeling (PF)

Buslijn 28

De route van buslijn 28 is aangepast en rijdt een extra lus in de Koedijkslanden: Station – Rembrandtlaan – Europalaan – Industrieweg – Zuiderlaan – Station om daarna door te rijden naar Dwingeloo. De bus doet in de wijk Koedijkslanden ook de huidige haltes van de stadsbus aan. De eerste rit komt om 6:30 uur door de wijk. In de spitsuren rijdt de bus elke 30 minuten, buiten de spits is dat één keer per uur. De laatste bus vertrekt om ca. 18:30 uur vanaf het station.

Meer informatie over de dienstregeling is te vinden op www.qbuzz.nl/gd

Tarieven

Om met de bus te reizen moet u een kaartje kopen of u reist met de OV-chipkaart.

OV-chipkaart

Reizen met de OV-chipkaart is het voordeligst. Helemaal als u een persoonlijke OV-chipkaart heeft. Kinderen en ouderen krijgen dan korting. U vraagt uw OV-chipkaart aan op https://www.ov-chipkaart.nl/

Tarieven 2022:

Normaal tarief Instap € 1,00, Per kilometer € 0,18

Korting voor ouderen Instap € 0,67. Per kilometer € 0,12

Stapt u binnen 30 minuten over op een andere bus van Qbuzz, dan betaalt u niet opnieuw het instaptarief.

In de bus een kaartje kopen

U kunt ook in de bus een enkeltje kopen. Dit kan alleen met de PIN-pas. Dit kaartje kost in 2022 € 2,84. Hiermee reist u binnen Meppel. Het is een uur geldig. U kan er op het station ook mee overstappen op een andere bus van Qbuzz.

Dit kaartje is NIET geldig op de stadsbus Mug.

OV in Meppel 2022

Download de routekaart (PDF)

Hubtaxi

Inwoners die geen bushalte in de buurt hebben of reizen in de avond of in het weekend, kunnen tegen betaling gebruik maken van de hubtaxi. Deze taxi brengt reizigers van het (woon)adres naar het station in Meppel om daar over te stappen op de bus of de trein. Reserveren kan via 0800 – 82 94 225.

Meer informatie over de tarieven is te vinden op www.hubtaxi.nl

Meer informatie en contact

Voor meer informatie, een reactie of vraag kunt u contact opnemen met hetnKlantcontactcentrum via telefoon14 0522 of per mail postbus@meppel.nl. Als u geen gebruik kunt maken van het reguliere openbaar vervoer en ook op een andere wijze het vervoer niet kunt regelen is Wmo-vervoer mogelijk een oplossing. Lees meer >>