Vergroening leefomgeving

Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden; droogte, hitte, stortbuien. Veel planten- en diersoorten verdwijnen en ecosystemen raken verstoord. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vooral de toename van verharding negatieve effecten heeft op hoe het gaat met mens, dier en natuur. De gemeente Meppel is er van overtuigd dat een groene omgeving aantrekkelijker is en beter voor de inwoners. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij Stichting Steenbreek. Het primaire doel van Steenbreek is vergroening.

Groen helpt!

Elke vierkante meter steen die vandaag wordt vervangen door groen helpt. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen, insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren vinden weer een leefgebied, verbetert het bodemleven en mensen voelen zich prettiger en gezonder.(Bron: steenbreek.nl)

Een enthousiaste vrijwilligersgroep onder de naam “Steenbreek Meppel” helpt de gemeente Meppel met de het groener maken van de omgeving. Hieronder leest u wat er zoal gedaan is en welke acties er op dit moment lopen.steenbreek

Steenbreek Meppel

In 2019 is Steenbreek in Meppel gestart. Bekend worden bij de inwoners is dan belangrijk. Er zijn meer dan 3000 folders verspreid en de krant gaf aandacht aan de eerste tuin die meedeed aan de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. In presentaties op groene dagen is informatie gegeven over Steenbreek. Via een bloembollenactie op een school zijn 300 zakjes bloembollen verspreid. In het voorjaar zorgen die voor kleur en zijn een eerste voedselbron voor bijen en insecten.

Plannen 2021

Voor 2021 is de werkgroep druk bezig met nieuwe plannen om met name tuinen en straten te vergroenen. U kunt meedoen aan de actie 'Tegels eruit, planten erin'. Lees de volledige actievoorwaarden (PDF). Ook zijn er plannen in de maak waarin geveltuinen een rol spelen. Buiten het centrum en de aanloopstraten mogen tegels, die tegen gevels aan liggen verwijderd worden om plaats te maken voor groen. Door dat groen krijg je minder snel natte voeten en wordt het je ook niet te snel heet onder de voeten. En het is goed voor plant en dier. Zou je dit voorjaar bij jouw gevel of samen met de buren een geveltuin willen? Steenbreek kan je helpen.

Meer informatie in februari op deze pagina en via facebook/MeppelGroenerMaken.

Voorwaarden actie Tegels eruit, planten erin

 • De actie is alleen geldig voor inwoners van de gemeente Meppel
 • Je mag 1 keer meedoen
 • De actie is geldig voor voor- en achtertuinen
 • Je stuurt 2 foto’s in:
  • 1 van de plek als de tegels/stenen er nog liggen
  • 1 van de plek als de planten geplant zijn
 • Je stuurt je naam, adres, telefoonnummer en bankrekeningnummer mee
 • De actie is in principe geldig voor heel 2021.
 • De organisatie houdt zich het recht voorbehouden om de actie te beëindigen als het budget opraakt.
 • Tenzij je aangeeft dit niet te willen, kunnen de foto’s gebruikt worden voor promotiedoeleinden
 • Voor geveltuintjes gelden aanvullende voorwaarden (zie groeninitiatieven)
 • Vergoeding is de helft van het aanschafbedrag van planten en de daarbij behorende hoeveelheid aarde/compost.
 • Maximale vergoeding is 100 euro
 • Potten of bakken worden niet vergoed
 • Bij twijfel of er aan de voorwaarden wordt voldaan beslist de organisatie

Vrijwilliger worden bij Steenbreek Meppel?

Met meer vrijwilligers die zich wil inzetten voor Steenbreek kunnen we Meppel, Nijeveen, Kolderveen en Rogat nog sneller groener maken. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe leden, zowel in het meedenken, organiseren en meevergaderen als in het af en toe praktische hand- en spandiensten verrichten. Wil je ook graag een groener Meppel en denk je bij te kunnen dragen aan de werkgroep? Neem contact met ons op.

Dat kan via steenbreekmeppel@gmail.com of de Facebookpagina

flyer tegel eruit def