Energiecoaches geven gratis en onafhankelijk advies

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt. Maar is dat makkelijker gezegd dan gedaan? In sommige gevallen niet. Met soms eenvoudige ingrepen kan het energiegebruik flink verlaagd worden. Energiecoaches Jelle Anema, Theo van de Steeg, Lute Piest, Jan van der Tooren en Peter Jaspers*) komen graag bij u thuis voor meer informatie en praktische tips.

Het begon met een pilot in Nijeveen, maar de energiecoaches staan klaar voor alle inwoners van de gemeente Meppel die aan de slag willen met hun energieverbruik, of je nu woont in een koopwoning of een huurwoning**). Met elk een eigen achtergrond en interesse, en allen met een cursus tot energiecoach op zak, komen ze bij mensen thuis. “Bij een bezoek lopen we een checklist langs om te kijken waar winst te behalen valt”, vertelt Lute Piest. “Meestal doe ik ook een rondje door het huis,” vult Theo aan. “Dan kijk ik bijvoorbeeld naar isolatiemogelijkheden, maar ook of een woning niet teveel is dichtgemaakt. Dan doe ik een co2 meting om te checken of het binnenklimaat goed is.” Jelle Anema: “Veel mensen vinden isoleren een te grote kostenpost. Maar het levert ook veel op. Bovendien gaat de waarde van je woning omhoog.”

Winst behalen 

De coaches krijgen veel enthousiaste reacties van de mensen bij wie ze thuis zijn geweest. Theo: “Ik merk dat mensen vaak al goed bezig zijn. Het is fijn om mensen nog net even verder te helpen. Bij dingen die ze over het hoofd hebben gezien. De douche bijvoorbeeld. Je kunt enorm besparen met een spaardouche in plaats van een stortdouche.” Wanneer iemand zich heeft aangemeld, belt een van de energiecoaches voor een afspraak. “We vinden het fijn als we het jaarverbruik mogen weten. Nadat we langs zijn geweest zetten we alles in een rapport. Op basis daarvan helpen we mensen de juiste keuzes te maken,” legt Jelle Anema uit. “We proberen mensen niet alleen te helpen om te besparen op energieverbruik, maar ook om ze er bewust van te maken,” vult Lute Piest aan. Jan van der Tooren: “Veel mensen denken bijvoorbeeld dat er weinig winst valt te behalen in de nacht als het huis heel goed geïsoleerd is.  Maar er is wel degelijk winst te behalen. Vaak al door de ketel beter af te stellen.”

Behulpzaam

De coaches hebben zo elk hun eigen achtergrond en daarmee ook expertise. Maar een ding hebben ze gemeen: ze helpen mensen graag. Jan van der Tooren: “Mijn hele leven lang heb ik al interesse om zuinig met energie om te gaan. Het zit in me. En ik vind het leuk om andere mensen te helpen.”

Voor alle inwoners van de gemeente

Alle inwoners zowel huurders als woningeigenaren van de gemeente Meppel kunnen gratis een energiecoach inschakelen door een mail te sturen naar info@energiecoachmeppel.nl. Energie Coöperatie Duurzaam Nijeveen, gemeente Meppel, woningcorporaties Actium en Woonconcept doen mee, huurdersverenigingen en Meijer Verduurzaamt maken ook onderdeel uit van het geheel. Jelle Anema: “Het is wel belangrijk om te weten dat we onafhankelijk zijn. We geven soms aan dat er voor bepaalde oplossingen adviseurs zijn, maar mensen moeten zelf bepalen of ze iemand inschakelen, en wie.”

Gratis energiebespaarbox 

Wilt u ook weten hoe u uw huis kunt verduurzamen en hoe u uw energieverbruik kunt verlagen? Maak dan ook een afspraak met een energiecoach via Jelle, Theo, Lute, Jan of Peter neemt dan zo snel mogelijk contact met u op. Tijdens uw afspraak met de energiecoach krijgt u een gratis energiebespaarbox (op=op). Hierin zitten energiebesparende producten met een waarde van € 50,-. Zo kunt u direct aan de slag.

*) Peter Jaspers was ten tijde van het interview in het buitenland

**) Sommige woningcorporaties hebben zelf duurzaamheidsadviseurs en -uitvoerders. Niet alle woningcorporaties geven toestemming aan huurders om zelf aanpassingen te doen, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Huur je een woning? Vraag dan eerst bij je woningcorporatie wat de voorwaarden en mogelijkheden zijn. Dat betekent niet dat huurders geen energiecoach kunnen raadplegen. Ook bij huurwoningen waarbij voorwaarden gelden, kunnen ze tips geven.

Lute Piest deelt energiebespaarbox uit