Collectieve zorgverzekering gemeente Meppel (gemeentepolis)

Hebt u een laag inkomen maar wilt u toch goed verzekerd zijn? Dan kunt u ervoor kiezen om de collectieve zorgverzekering van de gemeente Meppel aan te vragen. Dit is een verzekering bij Zilveren Kruis. U krijgt van de gemeente korting op de premie.


Omdat niet iedereen dezelfde zorgbehoefte heeft, biedt Zilveren Kruis drie pakketten aan voor de aanvullende verzekering. U kiest altijd de zorg die bij u past. Er is een beperkt pakket voor mensen met een lage zorgvraag (optimaal 1), een midden pakket (optimaal 2) en een uitgebreid pakket voor mensen met een hoge zorgvraag (optimaal 3).

Voorwaarden

U kunt deelnemen aan deze verzekering als u voldoet aan de gestelde voorwaarden. In het kort zijn dit:

  • U woont in de gemeente Meppel
  • Uw (gezamenlijk) inkomen is niet hoger dan 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm (zie tabel hieronder)
  • Uw (gezamenlijk) vermogen is niet hoger dan de vermogensgrens (zie tabel hieronder)
  • Het vermogen in uw woning is maximaal € 63.900,00
Inkomenstabel 2024
Uw situatie Uw inkomen* Maximaal vermogen
Alleenstaande van 18 tot 21 jaar € 631,31 € 7.575,00
Alleenstaande tussen 21 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd € 1.463,57 € 7.575,00
Gehuwden/samenwonenden 21 tot de pensioengerechtigde leeftijd € 2.090,81 € 15.150,00
Alleenstaande in inrichting verblijvend € 505,42 € 7.575,00
Alleenstaande, pensioengerechtigd € 1.625,37 € 7.575,00
Gehuwden/samenwonenden pensioengerechtigd € 2.202,84 € 15.150,00


* Max. 120% van de bijstandsnorm per maand excl. vakantiegeld

Kosten

De kosten per maand zijn (bedragen 2024):

Pakket Korting gemeente Te betalen door verzekerde
Pakket Optimaal 1 € 12,00 € 153,70
Pakket Optimaal 2 € 17,00 € 168,40
Pakket Optimaal 3 € 27,00 € 180,70

In deze kosten is de korting van de gemeente Meppel al verwerkt. Het pakket Optimaal 3 kost het meest per maand, maar is ook het pakket dat het meeste vergoed aan zorgkosten.

Aanvraag

Op de website van Gezond Verzekerd kunt u uw eigen zorgverzekering samenstellen en aanvragen. U kunt de vergoedingen kiezen die u nodig hebt en meteen uw maandpremie bekijken. U kunt hier ook de verschillende pakketten met elkaar vergelijken. Aanmelden voor de collectieve zorgverzekering kan tot uiterlijk 31-12-2023.

Let op: Wilt u de aanvraag zo snel mogelijk insturen? Bij voorkeur uiterlijk 15 december 2023. Zo is er voldoende tijd om de aanvraag tijdig te beoordelen.

De gemeente controleert na aanmelding of u voldoet aan de voorwaarden om deel te mogen nemen aan de collectieve zorgverzekering. Soms is de gemeente aanvullende informatie, zoals inkomensgegevens en bankafschriften, van u nodig om uw aanvraag te kunnen beoordelen. De gemeente zal dan contact met u opnemen en deze gegevens bij u opvragen.

Telefonisch spreekuur

Op werkdagen kunt u telefonisch contact opnemen via 14 0522 voor een persoonlijk advies van een consulent. U kunt vragen stellen over de collectieve zorgverzekering, het juiste pakket of verzekering en de aanvraag. Als de consulent niet aanwezig is, kunt u een terugbelverzoek achterlaten. U wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik me aanmelden voor de collectieve zorgverzekering?

Via www.gezondverzekerd.nl Er zijn geen andere aanmeldmogelijkheden. Voor hulp kunt u terecht bij stichting Welzijn Mensenwerk.www.welzijnmw.nl

Wanneer kom ik in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering via de Gemeente Meppel?

Wilt u weten of u in aanmerking komt, kijk dan bij het kopje "voorwaarden'

Bij wie kan ik terecht met vragen?

De Gemeente Meppel beoordeelt of u aan de voorwaarden voor deelname aan de collectieve zorgverzekering voldoet. Voor inhoudelijke vragen over uw zorgverzekering, betalingen of vergoedingen kunt u terecht bij het Zilveren Kruis.

Welke verzekering past bij mij?

Via www.gezondverzekerd.nl kunt u een korte vragenlijst beantwoorden, waarna u een advies krijgt over welk pakket het beste bij uw wensen aansluit. Let op: Een collectieve zorgverzekering is niet altijd de goedkoopste en meest passende verzekering. Wij adviseren u om ons aanbod ook te vergelijken met andere verzekeraars.

Welke vergoedingen zitten er in de pakketten?

Via de website www.gezondverzekerd.nl leest u de verschillende vergoedingen per pakket. Voor specifieke vragen over de vergoedingen verwijzen wij u naar de klantenservice van het Zilveren Kruis.

Hoe zit het met een tandverzekering

De tandverzekering kan niet los van het aanvullende pakket gekozen worden. Er zijn drie opties. Optimaal aanvullend 1 met Tand 1 ster, Optimaal aanvullend 2 met tand 1 ster en Optimaal aanvullend 3 met tand 2 sterren.

Tot wanneer kan ik me aanmelden?

U kunt tussen 16 november 2023 en 31 december 2023 overstappen naar de collectieve zorgverzekering.

Let op: Een aanmelding betekent niet dat u toegelaten wordt tot de collectieve zorgverzekering. Als u geen uitkering van de Gemeente Meppel ontvangt, wordt er mogelijk binnen enkele dagen na aanmelding contact met u opgenomen met het verzoek om aanvullende gegevens in te leveren. Wilt u daarom actuele contactgegevens vermelden op uw aanvraag? Wij willen u erop wijzen dat wij anoniem bellen als wij contact opnemen.

Als wij niet voor 31 december 2023 de gevraagde gegevens van u ontvangen, zullen wij u voorlopig aanmelden voor de collectieve zorgverzekering. Als achteraf blijkt dat u niet aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor de collectieve zorgverzekering, vervalt uw collectiviteitskorting. U bent dan automatisch verzekerd bij Zilveren Kruis en u betaalt vanaf 1 januari 2024 voor uw zorgpakket de volledige pakketprijs. Tot en met 31 januari 2024 kunt u wel uw pakket bij Zilveren Kruis aanpassen.

 

Tips

Meer informatie

De gemeente biedt de collectieve zorgverzekering aan samen met Zilveren Kruis. Hebt u vragen over de verzekering? Bel dan naar het Zilveren Kruis op het gratis telefoonnummer: 071 - 7510033. Bekijk ook het filmpje waarin eenvoudig wordt uitgelegd wat een zorgverzekering is (in meerdere talen beschikbaar).

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de verzekering, dan kunt u contact opnemen met een medewerker van de gemeente Meppel. U kunt bellen naar 14 0522 of mailen naar postbus@meppel.nl. Voor hulp bij het invullen van de gegevens kunt u terecht bij het VIA steunpunt van Welzijn MensenWerk. U kunt hiervoor bellen naar 085-2731444.

Voorzieningenwijzer

U kunt ook kijken op www.datgeldtvoormij.nl/organisatie/meppel . Medewerkers van de Voorzieningen Wijzer hebben kennis over enkele financiële onderwerpen. In een persoonlijk gesprek laten zij u zien hoe u kunt besparen op enkele uitgaven en welke regelingen u kunt aanvragen bij de Belastingdienst en bij de gemeente Meppel.