Studietoeslag

Studeert u?  En heeft u een medische beperking (lichamelijk of psychisch) waardoor u naast de studie niet kunt bijverdienen? Dan heeft u mogelijk recht op een studietoeslag.

De hoogte van de toeslag is afhankelijk van uw leeftijd.

leeftijdstabel
Leeftijd Bedrag
15 jaar € 100,30
16 jaar € 115,34
17 jaar € 132,06
18 jaar € 167,17
19 jaar € 200,60
20 jaar € 267,47
21 jaar € 334,34

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de studietoeslag gelden de volgende voorwaarden:

Belangrijk: stopt uw studie of studiefinanciering/tegemoetkoming of u krijgt toch inkomsten uit werk (bijvoorbeeld in de vakantie) dan bestaat er geen recht meer. U moet deze belangrijke wijzigingen dan zelf direct melden bij uw gemeente. Wanneer u tijdens uw studie een stagevergoeding ontvangt tot € 197,15 per maand is deze vrij. Het meerdere wordt op de studietoeslag gekort en uitbetaald als er dan nog aanvullend recht bestaat.

 • U bent 15 jaar of ouder en;
 • U heeft recht op studiefinanciering (WSF) of u ontvangt een tegemoetkoming scholieren (WTOS) via de DUO óf;
 • U heeft een beschikking van DUO voor enkel een studentenreisproduct én u bent
  • ho-student (hbo, universiteit) van 15 jaar en ouder of
  • mbo-student van 18 jaar en ouder. (Mbo-studenten jonger dan 18 jaar met een studentenreisproduct hebben geen recht op studietoeslag).
 • U ontvangt geen Wajonguitkering;
 • U kunt door een arbeidsbeperking naast uw studie structureel niet bijverdienen! Dit moet worden vastgesteld door een arts of behandelaar. Dit kan ook een rapport van het UWV zijn of een verklaring van uw specialist.
 • U hoeft maar eenmaal een aanvraag te doen en er bestaat recht zolang u aan de voorwaarden voldoet.

Aanvraag

 • Vraag het aan met het formulier studietoeslag (PDF).. Dit formulier kunt u ook afhalen bij de receptie van het stadhuis tijdens openingstijden of opvragen via 14 0522.
 • Lever het ingevulde formulier in met de bijlagen bij het Stadhuis, Grote Oever 26 of stuur het op aan Postbus 501, 7940 AM Meppel.

Bezwaar & beroep

Als u niet aan de voorwaarden voldoet, brengen wij u hiervan schriftelijk op de hoogte. De aanvraag zal dan worden afgewezen. Als u het hier niet mee eens bent, kunt u tegen de beslissing in bezwaar.

AVG

Voor de aanvraag van deze regeling worden uw persoonlijke gegevens gevraagd. De gemeente Meppel verwerkt deze gegevens zorgvuldig en enkel voor het doel van de aanvraag. Zij worden niet langer bewaard dan noodzakelijk. Meer informatie over de verwerking van uw gegevens kunt u vinden in de privacyverklaring.