Omgevingsvisie

In de omgevingsvisie wordt het toekomstbeeld van de leefomgeving beschreven. De visie gaat onder andere over bouwen en wonen, duurzaamheid, milieu, veiligheid en gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een visie op hoe we omgaan met leegstand in de binnenstad. Of hoe we bedrijven duurzamer kunnen maken. Wat zijn onze ambities voor de toekomst? Wat willen we bereiken? En hoe gaan we dat doen? De gemeente werkt op dit moment aan een omgevingsvisie. De visie komt tot stand met de samenleving.

Ontwerp omgevingsvisie klaar voor inspraak

Burgemeester en wethouders van de gemeente Meppel hebben het ontwerp van de omgevingsvisie voor de gemeente vastgesteld. De ontwerp Omgevingsvisie is online in te zien.De omgevingsvisie beschrijft de toekomst van de fysieke leefomgeving in de gemeente Meppel tot 2040. Het is een kapstok voor ontwikkelingen, beleid en de uitvoering van maatregelen. De omgevingsvisie gaat vooral over de fysieke leefomgeving, over de ruimte waarin Meppelers wonen, werken, leven en recreëren. En de visie gaat ook over onze samenleving en economie.

Wethouder Klaas Smidt: “Deze visie, onze droom voor Meppel in 2040, is gebaseerd op de inbreng van inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. We hebben geluisterd naar wat belangrijk is voor iedereen. Samen zetten we nu de koers uit naar een gezonde, levendige en duurzame toekomst.”

Aandacht voor welzijn bewoners

In de omgevingsvisie maken we keuzes voor onze fysieke leefomgeving.
De gemeente Meppel is een plek waar je prettig kunt wonen, werken, leren en ontspannen. Van de bruisende binnenstad tot de rustige groene wijken, overal zie je dat er aandacht is voor het welzijn van de bewoners. We zorgen voor schone lucht, veilige fietspaden en veel plekken om elkaar te ontmoeten.

Leefbare en levendige wijken

De visie gaat ook over balans. We willen dat elke wijk en elk dorp niet alleen leefbaar, maar ook levendig is. Daarom blijven we werken aan goede voorzieningen, zoals ontmoetingsplekken, scholen en zorglocaties dichtbij huis. We zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen, ook de meest kwetsbare inwoners.

Geef uw mening!

Inloopbijeenkomst 1 oktober

De visie is nog niet definitief. Iedereen kan nog op reageren op de inhoud. Op dinsdag 1 oktober tussen 19.00 uur en 20.30 uur is er een inloopbijeenkomst over de omgevingsvisie in de foyer van schouwburg Ogterop. Geïnteresseerden kunnen tijdens de bijeenkomst vrij binnenlopen en vragen stellen aan medewerkers van de gemeente. Er is geen presentatie of formeel programma.

Ter inzage

De ontwerp omgevingsvisie en omgevingseffectrapportage zijn na te lezen op de website meppel.bestuurlijkeinformatie.nl (externe site) bij punt 6. Vanaf 26 september tot en met 6 november 2024 kunt u de stukken ook inzien in het stadhuis tijdens openingstijden. Gedurende de bovengenoemde termijn kan een ieder op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn of haar zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar maken. Zienswijzen kunt u zowel schriftelijk als mondeling indienen. Schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan de gemeenteraad van Meppel, Postbus 501, 7940 AM Meppel. Voor een mondelinge zienswijze kunt u telefonisch een afspraak maken via het Klantcontactcentrum via het telefoonnummer 14 0522.

Proces

In 2021 hebben we een inwonersbijeenkomsten gehouden over de thema’s voor de omgevingsvisie. De inwoners konden ook schriftelijk reageren. De reacties zijn verwerkt in de Visie op de fysieke leefomgeving. Dit was een eerste stap op weg naar een omgevingsvisie. De gemeenteraad heeft dit document in december 2021 vastgesteld. In 2022 en 2023 zijn we verder gegaan met de uitwerking tot een omgevingsvisie. Deze ontwerp omgevingsvisie wordt per gebied ter visie gelegd en besproken met de inwoners.

Omgevingseffectrapport OER)

Een omgevingseffectrapport (OER) beschrijft mogelijke negatieve effecten voor het milieu. De OER helpt keuzes te maken. Op dit moment wordt gewerkt aan de ontwerp omgevingsvisie en de ontwerp OER. Deze documenten worden te zijner tijd ter inzage gelegd. U kunt dan reageren. Dit gebeurt voordat de gemeenteraad een besluit neemt.