Monumenten

Meer weten over monumenten in onze gemeente? 

Meppel is een moderne bruisende stad, die toch nog steeds bol staat van waardevolle architectuur uit de tijden van weleer. Met een stadsgids of een goede handleiding springen tijdens een wandeling ineens die waardevolle kenmerken uit het verleden in het oog.

De provincie Drenthe heeft 224 Drentse monumenten aangewezen in de categorie ‘gebouwde monumenten tot 1940’. Maar liefst 36 van deze monumenten staan in de gemeente Meppel. De panden en objecten op de monumentenlijst zijn gebouwd in de periode vóór 1940. Met de aanwijzing krijgen de panden een wettelijke beschermde status en krijgen de eigenaren de mogelijkheid om bij het Drents Monumentenfonds een lening met een lage rente af te sluiten. Het gaat om panden van bovenlokaal, provinciaal belang. In Meppel staan ook panden van nationaal, rijksbelang, lokaal en gemeentelijk belang.

Monumentenroute

Speciaal om dit te ervaren is er een monumentenroute samengesteld die u langs de monumenten uit de periode 1890-1920 zal leiden. Volg de route, die een uurtje duurt, langs het water, het oude pleintje en loop via de oude straatjes naar de oude stadskern met de karakteristieke kerktoren die nog uit de middeleeuwen stamt. Krijg ook oog voor de vele details die kenmerkend zijn voor de Jugendstil, ook wel nouveau art genoemd.

Meer informatie over de route of een stadswandeling onder leiding van een gids: Tourist info Punt Meppel  of Oud Meppel