Glas

Scroll naar

Glazen potten en flessen (‘verpakkingsglas’) gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen, schalen en hittebestendig glas, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de milieustraat.

Glasbakken

Bijna al het (verpakkings-)glas waar geen statiegeld op zit, hoort in de glasbak. Ook kleine potjes, bijvoorbeeld voor kruiden, kunnen in de glasbak.
In de glasbak hoort alleen glas thuis: ander afval kan het hergebruikproces verstoren. De glasbakken staan op verschillende plekken in de gemeente Meppel.

Wel in de glasbak:

Potten en flessen, parfumflesjes en medicijnpotjes, glazen deo-rollers, glazen kruidenpotjes.

Niet in de glasbak:

Gebroken vensterruiten, kristalglas, keramisch glas (zoals ovenschalen, theeglazen etc.), spaar- en LED-lampen, TL-buizen, gloeilampen, (porselein) serviesgoed, spiegel en wit opaalglas. Dit levert u in bij het Afvalbrengstation.

Wat gebeurt ermee?

Het gescheiden glas wordt in de glasfabriek gescheiden van etiketten en doppen. Daarna wordt het gesmolten en worden er bijvoorbeeld weer nieuwe flessen van gemaakt. Glas kan eindeloos worden hergebruikt zonder verlies van kwaliteit. Op kleur gescheiden glas levert de meeste milieuwinst op.

Geef het door!

Afval is een grondstof. Het wordt gebruikt voor het maken van nieuwe materialen. Door goed te scheiden zorgen we samen dat grondstoffen niet verloren gaan. Geef het ook door! Kijk op www.geefhetdoor.nl wat jij kan doen.