Over Meppel

Algemene informatie over de gemeente Meppel

De gemeente Meppel bestaat uit Broekhuizen, Meppel, Nijeveen, Rogat en De Schiphorst. Meppel ligt op een kruispunt van riviertjes en stroompjes. Als schipperscentrum maakte Meppel een bloei door die sterk samenhing met de verveningen in Drenthe.

De stad Meppel telt 31.130 inwoners. Nijeveen heeft een sterk agrarisch karakter. In en bij dit dorp wonen 4.045 mensen. Broekhuizen, Rogat en De Schiphorst tellen samen 306 inwoners. Het aantal inwoners van de hele gemeente is 35.471.De oppervlakte is 5.702 ha.

De verbinding met het water is gebleven: het Meppelerdiep is toegankelijk voor schepen tot 2.000 ton. De wegverbindingen zijn uitstekend: de A 28 en de A 32 zorgen voor snelle verbindingen met heel Nederland. Met de nieuwe A 37 ligt Duitsland op slechts 60 km. Elk half uur vertrekken treinen vanaf het NS-station met directe aansluiting naar veel bestemmingen

Wapen en vlag

In het wapen en de vlag van de gemeente Meppel symboliseren de zwarte blokjes de veenafgraving en de turfhandel. De klaverbladen staan voor het weidegebied en tien zilveren penningen voor de zakken graan die Meppel vanaf 1422 aan de kerk van Kolderveen moest betalen.

wapen van Meppel vlag van meppel