Bijstandsuitkering zelfstandigen aanvragen - voor gevestigde ondernemers
U bent een gevestigde ondernemer als u minstens anderhalf jaar zelfstandig ondernemer of zzp'er bent. Voor u biedt de Bbz-regeling twee mogelijkheden:
- Als u tijdelijk niet genoeg inkomsten hebt om van te leven kunt u maximaal 12 maanden een aanvullende uitkering krijgen.
- Hebt u geld nodig voor investeringen of het aflossen van problematische schulden en kunt u geen lening krijgen bij de bank? Dan kunt u misschien een lening voor bedrijfskapitaal krijgen van de gemeente.
Voorwaarden
Voor de Bbz-regeling voor gevestigde ondernemers gelden deze voorwaarden:
- U bent aangewezen op de inkomsten uit uw bedrijf.
- U bent 18 jaar of ouder, maar nog niet pensioengerechtigd.
- U bent Nederlander, een burger van een land uit de Europese Unie, of hebt een geldige verblijfvergunning.
- U moet in Meppel wonen en ingeschreven staan.
- Uw bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn.
- U werkt per jaar 1.225 uur of meer voor uw eigen bedrijf of zelfstandig beroep. Dat is gemiddeld 23,5 uur per week.
- U hebt alle diploma's en vergunningen die voor uw bedrijf of zelfstandig beroep nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een horecavergunning of een milieuvergunning.
- U moet al minstens anderhalf jaar in uw eigen bedrijf of zelfstandig beroep werken. Met uitzondering van de (verplichte) sluiting tijdens corona
- Uw bedrijf moet levensvatbaar zijn: na de financiële ondersteuning verdient u naar verwachting voldoende om van te leven en om aan uw zakelijke en privé-verplichtingen te voldoen.
- U hebt geen andere mogelijkheden om aan geld te komen en u hebt onvoldoende spaargeld. Inkomen en spaargeld van uw partner tellen mee.
Tip: Wilt u checken of u aan deze voorwaarden voldoet? Vul dan de vragen in op www.krijgikbbz.nl
Uitkering als renteloze lening
Hoe hoog de uitkering is hangt af van uw gezinssituatie, uw woonsituatie en uw inkomen. Uw inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau. Kijk op de website van de rijksoverheid voor de precieze bedragen.
Renteloze lening
U ontvangt de Bbz-uitkering als renteloze lening. Of u de uitkering moet terugbetalen hangt af van uw inkomen. De gemeente berekent na een jaar hoe hoog uw inkomsten uit het bedrijf zijn geweest. De afdeling gebruikt daarvoor uw winst- en verliesrekening en uw aangifte inkomstenbelasting.
Bedrijfskapitaal
Als gevestigde ondernemer kunt u een bedrijfskapitaal van maximaal € 212.147,- (bedrag 2022) krijgen. Het Bbz-bedrijfskapitaal is bedoeld om uw bedrijf in stand te houden. U kunt er noodzakelijke investeringen mee doen in uw bedrijf. Ook kunt u met het bedrijfskapitaal betalingsachterstanden aflossen of (dreigende) schulden aflossen. Het nieuwe bedrag voor 2023 is nog niet bekend.
Met rente terugbetalen
Het Bbz-bedrijfskapitaal is een lening met rente. Die is op het ogenblik 8 procent per jaar. De looptijd van de lening is afhankelijk van de afloscapaciteit van uw bedrijf. In de meeste gevallen moet u de lening in 3 tot 5 jaar terugbetalen.
Bedrijfskapitaal gebruiken voor levensonderhoud
Hebt u een bedrijfskapitaal én een uitkering nodig? Dan krijgt u alleen een bedrijfskapitaal. Een deel van de lening is dan bedoeld voor uw levensonderhoud. U krijgt in dat geval dus geen aparte uitkering. Als uw inkomen tijdens de looptijd van de lening laag is wordt een gedeelte van het bedrijfskapitaal soms omgezet in een gift.
Aanvraag
Als er een complete aanvraag is ingediend met de benodigde bewijsstukken dan neemt de gemeente binnen 13 weken een besluit over uw Bbz-aanvraag.
Voor meer informatie en voor het indienen van een aanvraag neem contact op met een consulent inkomen via 14 0522.
Bezwaar & beroep
Als u het niet eens met de beslissing van de gemeente, dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.