Ga naar de inhoud

Nieuwveense Landen

Aan de noordwestzijde van Meppel bouwt de gemeente Meppel de duurzame uitbreidingswijk Nieuwveense Landen. Een gevarieerde en groene wijk aan de stadsrand naast prachtige natuurgebieden. In het hart van de wijk komen twee basisscholen met kinderopvang en andere voorzieningen.

Duurzaam en gevarieerd wonen

Nieuwveense Landen is een jonge, duurzame wijk in Meppel. Door het ontwerp, wordt gebruik van de fiets gestimuleerd. Op termijn komt er een fietstunnel bij de Watertoren die de wijk verbindt met het centrum van Meppel.

Nieuwveense Landen bestaat uit verschillende buurten met elk een eigen sfeer. Een deel van Centrumwonen en Broeklanden, rondom de Nijeveenseweg, is al gebouwd. In Boshoven en Parkwonen 3/4/5 worden de contouren van de eerste huizen zichtbaar en voor Broeklanden 3, in het westen van de wijk, zijn de plannen gereed voor uitvoering.

Naast wonen is er ook ruimte voor ontspanning. Nieuwveense Landen heeft twee parken: het Watertorenpark en het Mandenmakerspark. Hier kunnen inwoners heerlijk spelen, wandelen en ontspannen.

Algemene voorzieningen

Centraal in de wijk ligt het gebied met voorzieningen. Hier komen twee basisscholen, een kinderopvang en er is ruimte voor zorg of kleinschalige horeca. De schoolbesturen van Stichting Promes en Stichting Kindpunt werken samen aan het ontwerp. Naar verwachting openen de scholen in 2027 hun deuren. In het najaar van 2025 zal op de locatie van het Leerwerkcentrum, aan de rand van Nieuwveense Landen, een tijdelijke locatie van KC Noorderveld komen voor groep 1 t/m 4. Ook peuteropvang en buitenschoolse opvang maken daar onderdeel van uit.

Ruimte voor spel en ontspanning

In zo’n grote wijk is er natuurlijk ruimte voor spel en ontspanning. Er zijn meerdere speellocaties in de wijk en in het Watertorenpark vindt u een voetbalveld, waterspeelplek, wandelpaden en een hondenlosloopplaats. Het Mandenmakerspark, dat samen met bewoners is ontworpen, biedt een kikkerpoel, amfibiemuur en ruimte voor ontspanning. Een informatie bord vertelt u meer over de geschiedenis van het gebied. In de toekomst wordt het park aan de zuidoostzijde, aan de andere kant van de Nijeveense Grift, nog uitgebreid

Centrumwonen

Rondom de bestaande Nijeveensebuurt ligt Centrumwonen. Het gebied heeft een stads karakter met hofjes en pleinen. Een groot deel is gebouwd. Naast verschillende woningen, zowel koop als (sociale) huur, komen hier ook een gastenhuis voor dementerenden en een knarrenhof. De bestaande speeltuin aan de Nijeveenseweg knappen we op in samenspraak met omwonenden.

Broeklanden

Een groene, waterrijke buurt tussen Centrumwonen en de Bremenbergplas. De Guldenmiddenweg verdeelt het gebied in een noordelijk (Weideblick) en een zuidelijke deel (Broeklanden 3). Hierdoor heeft het noordelijk deel meer verbinding met het open landschap en het zuidelijk deel met de parkzone. Weideblick is bijna gereed en in Broeklanden 3 wordt de komende jaren gebouwd voor verschillende doelgroepen, waaronder kleinere huishoudens.

Parkwonen

Een buurt waar wonen in het groen centraal staat. Voor het meest oostelijk deel is het plan ‘De Tuinkamer’ ontwikkeld. Duurzame woningen aan een erf of weg met uitzicht op de groene omgeving. De tuinen zijn klein, want het landschap is de tuin. De erfafscheidingen zijn van natuurlijke materialen.

Boshoven

Een ontspannen en groene buurt waar diverse woonvormen samenkomen. In Boshoven is meer ruimte voor verschillende stijlen van bebouwing. Meerdere gezamenlijke particuliere initiatieven (CPO) vinden hier een plek, met o.a. tiny houses. Daarnaast is er ruimte voor sociale huurwoningen en komen er vrije kavels waarop particulieren hun woondroom kunnen bouwen. In het hart van de buurt komt een park.

Waterwonen

In de laatste fase van de ontwikkeling Nieuwveense Landen wordt dit deel aan de oostzijde van de Bremenbergplas gerealiseerd. Het water krijgt veel ruimte en de wooneilanden komen in een waterrijke omgeving te liggen. De woningen kunnen op afstand van het water, dichtbij het water met steigers en vlonders óf op het water gebouwd worden.

In samenwerking met

Wijkplatform Nieuwveense Landen

Werken aan de leefbaarheid van de wijk, daar zet het Wijkplatform zich voor in. Denk aan de openbare ruimte, voorzieningen en activiteiten. Het Wijkplatform, gevormd door vrijwillige bewoners uit de wijk, staat in contact met gemeente, woningbouwstichting, schoolbesturen en politie. Lees meer op hun website over wat zij doen.