Ga naar de inhoud

Stappenplan vergunning voor (ver)bouw

Als u wilt (ver)bouwen heeft u vaak toestemming nodig. Die krijgt u met een omgevingsvergunning van de gemeente. De omgevingsvergunning geeft aan dat u mag bouwen of werkzaamheden zoals slopen of kappen mag doen. U bent zelf verantwoordelijk voor het volgen van deze stappen.

Voorbereiding

Start met deze voorbereiden stappen voordat u een aanvraag doet.

Eerst gaat u na of een omgevingsvergunning nodig is. Dit doet u via het Omgevingsloket. Heeft u een vergunning nodig, ga dan naar stap 2.

AIs de uitkomst is dat u geen vergunning nodig heeft, moet u zich nog wel aan regels houden. U leest in het Besluit bouwwerken leefomgeving  aan welke regels een bouwwerk moet voldoen. In het Burgerlijk Wetboek onder burenrecht staat hoe u rekening moet houden met uw omgeving bij het (ver)bouwen. 

Bestaande wetten en regels in onze gemeente vormen we om tot één omgevingsplan. Het doel is dat straks met één muisklik op de kaart te zien is welke regels gelden voor een bepaald gebied. Ga daarvoor naar Regels op de kaart.

Uitkomst: Uw plan voldoet aan de regels in het omgevingsplan.
Dan kunt u verder met de voorbereiding voor het aanvragen van een omgevingsvergunning in het Omgevingsloket. Lees verder vanaf stap 3.

Uitkomst: Uw plan past niet in het omgevingsplan.
Dan raden we u aan om een conceptverzoek te doen. Een conceptaanvraag is geen officiële aanvraag. Samen onderzoeken we wat nodig is en of uw plan haalbaar is. Lijkt uw plan haalbaar dan kunt u de conceptaanvraag omzetten in een aanvraag voor een omgevingsvergunning. Voor een conceptverzoek betaalt u leges. Zie de Legesverordening op overheid.nl. Deze leges kunt u terugkrijgen bij een haalbare aanvraag.

Voor de aanvraag moet u verschillende documenten en/of informatie aanleveren. Dat noemen we de indieningsvereisten voor een omgevingsvergunning. Die zijn vastgelegd in de Regeling Omgevingsrecht.  

Uw plan of idee kan gevolgen hebben voor uw buren en voor andere mensen die dichtbij wonen. Het is belangrijk dat u in een vroeg stadium laat weten wat uw plannen zijn. Het liefst nog vóór de vergunningaanvraag. En dat u hoort wat ze ervan vinden. Dat noemen we participatie. Bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning laat u weten met wie er gesprekken zijn geweest. Ook vertelt u wat daar is uitgekomen.

U heeft nu de juiste voorbereiding gedaan om de omgevingsvergunning aan te vragen. Ga door met aanvragen.

Aanvragen

U heeft nu de juiste voorbereiding gedaan om de omgevingsvergunning aan te vragen. Ga door met stap 5.

Let op

Een aanvraag omgevingsvergunning kan ingewikkeld zijn. Het is verstandig om zelf een adviseur in te schakelen die u hierbij ondersteunt.

Nu kunt u een omgevingsvergunning digitaal aanvragen via het Omgevingsloket. 

Hoe het werkt

  • In het aanvraagproces op omgevingswet.overheid.nl staat aangegeven welke gegevens en documenten er nodig zijn
  • U ontvangt een ontvangstbevestiging van de gemeente. Hierop staat uw dossiernummer. Bij vragen heeft u deze nodig
  • Als dat nodig is, vragen wij u om aanvullende informatie of documenten
  • Binnen 8 weken beslist de gemeente of u de omgevingsvergunning krijgt
  • De tijd die u nodig heeft om de aanvraag compleet te maken tellen we bij de beslistermijn op
  • Als het om een ingewikkeld project gaat, kan de gemeente de beslistermijn met 6 weken verlengen
  • Nadat de gemeente de beslissing op uw aanvraag heeft genomen publiceren we dit besluit op overheid.nl. Belanghebbenden hebben 6 weken de tijd om bezwaar tegen de vergunning in te dienen. Daarna is de vergunning definitief

Kosten

  • U betaalt kosten (leges) voor de aanvraag omgevingsvergunning
  • U betaalt de leges ook als u geen vergunning krijgt
  • De kosten van een conceptverzoek krijgt u terug als de vergunning verleend is. Zie de Legesverordening op overheid.nl

Meer informatie

Als u een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig heeft leggen wij uw plan voor aan de welstandscommissie. Deze commissie bewaakt de kwaliteit van de gebouwen in Meppel. Aan de hand van de Welstandsnota geven zij advies over uw bouwplan. Raadpleeg de nota zodat u hier met uw plannen rekening mee kunt houden.

Bouwt u een nieuwe woning of bedrijfspand van maximaal 2 bouwlagen, dan krijgt u ook te maken met een wettelijk systeem van kwaliteitsborging. Met de aanvraag omgevingsvergunning vraagt u toestemming om uw bouwplan op een locatie te mogen bouwen. Voor de toets op de naleving van alle technische voorschriften moet u een bouwmelding doen. Hiervoor schakelt u een onafhankelijke Kwaliteitsborger in. Meer informatie leest u op de website van de rijksoverheid.