Leerplicht
Om goed voorbereid te zijn op de toekomst, is het belangrijk om naar school te gaan en een diploma te behalen. Kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs en de plicht om naar school te gaan. Dit is vastgelegd in de Leerplichtwet. Onze leerplichtambtenaren letten hierop.
Goed om te weten
Kinderen vanaf 4 jaar
De meeste kinderen in Nederland gaan al naar school als ze 4 jaar zijn. Ze vallen dan nog niet onder de leerplichtwet. Voor hen gelden wel de regels van de school voor het aanwezig zijn en het volgen van het onderwijs.
Kinderen van 5 tot en met 16 jaar (leerplicht)
Kinderen vanaf 5 jaar zijn verplicht om naar school te gaan. Dit moet tot en met het einde van het schooljaar waarin ze 16 jaar worden. Dit heet leerplicht.
Jongeren van 16 tot 18 jaar (kwalificatieplicht)
Jongeren moeten onderwijs volgen tot ze 18 jaar zijn of een diploma van havo, vwo of mbo-niveau 2, 3 of 4 halen. Dit heet een startkwalificatie. Hiermee hebben zij meer kans op een baan. Een startkwalificatie halen kan ook via een combinatie van leren en werken. Zoals via de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo (BBL-traject
De kwalificatieplicht geldt niet voor alle jongeren. In de volgende gevallen hoeven ze geen startkwalificatie te halen:
- Ze volgen praktijkonderwijs
- Ze zijn bezig met een arbeidsgerichte opleiding
- Ze hebben een dagbesteding op het voortgezet speciaal onderwijs
Jongeren vanaf 18 jaar die geen startkwalificatie hebben, stimuleren wij om weer terug te gaan naar school. Zo hebben zij meer kans op een baan. Een coach van het Doorstroompunt (RMC) regio Zuidwest-Drenthe helpt jongeren bij:
- Het vinden van een passende opleiding
- Het vinden van een combinatie van school en werk
- Het geven van hulp
Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de doorstroomcoaches. Bel naar 14 0528 of stuur een e-mail naar rechtopleren@dewoldenhoogeveen.nl.
Leerplichtambtenaar
Een leerplichtambtenaar onderzoekt of jongeren tussen de 5 en 18 jaar staan ingeschreven op een school en of ze naar school gaan. Als een leerling niet op school is en geen geldige reden heeft, dan kijkt school eerst zelf wat er aan de hand is. Als uw kind blijft verzuimen dan wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld.
Hoe het werkt
- De school neemt eerst zelf contact op met de leerling en de ouders of verzorgers
- Als de leerling meerdere keren zonder toestemming afwezig is, dan is school verplicht om een leerplichtambtenaar in te schakelen
- De leerplichtambtenaar onderzoekt waarom de jongere niet naar school gaat en of hulp nodig is. Hij voert gesprekken met de jongere, zijn ouders of verzorgers en de school
- Samen maken ze afspraken om ervoor te zorgen dat de jongere wel naar school gaat
Strafbaar
Ouders of verzorgers zijn strafbaar als zij zich niet houden aan de regels van de leerplichtwet. Een kind van 12 jaar of ouder kan ook zelf strafbaar zijn. De leerplichtambtenaar kan Halt inschakelen of een proces-verbaal opmaken. Als ouders of verzorgers niet meewerken, kunnen zij een boete krijgen. In uiterste gevallen wordt de kinderbijslag stopgezet.
Vrijstelling van schoolbezoek
Soms kan een leerling een vrijstelling krijgen voor 1 of meerdere dagen. De aanvraag van de vrijstelling gaat via school. Als het om meer dan 10 schooldagen gaat, stuurt de directeur van de school het verzoek door naar de leerplichtambtenaar. Die mag hierover beslissen. Dit kan alleen als het om een bijzondere situatie gaat zoals een huwelijk of begrafenis.
Let op: vakantieverlof valt hier niet onder. Dit loopt altijd via de school en moet worden aangevraagd bij directeur van de school.
Vrijstelling van inschrijving
Ouders of verzorgers kunnen soms vrijstelling aanvragen voor 1 schooljaar of langer. Dit moeten zij doen bij de leerplichtambtenaar, voor 1 juli. Voorbeelden van vrijstelling zijn:
- Het kind kan niet naar school door lichamelijke of psychische klachten
- Er is geen school in de omgeving met dezelfde levensbeschouwing of hetzelfde geloof
- Het kind gaat in het buitenland naar school
Contact
Neem bij vragen eerst contact op met school om de situatie te bespreken. Komt u er niet uit of wilt u advies van een leerplichtambtenaar? Neem dan contact met ons op.