Ga naar de inhoud

WOZ en Onroerendezaakbelasting (OZB)

Als eigenaar van een woning, gebouw of stuk grond betaalt u onroerende zaakbelasting (OZB) aan de gemeente. De hoogte van de OZB hangt af van de waarde van het pand of de grond. Dit heet de WOZ-waarde. Bekijk de gegevens in de digitale belastingbalie.

Waardering Onroerende Zaken (WOZ) 

De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van uw woning op 1 januari van het vorige jaar (de waardepeildatum). De gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde van uw woning vast en maakt deze in de eerste 8 weken van het jaar bekend. U ontvangt de WOZ-waarde per post of digitaal via MijnOverheid.nl

Onroerendezaakbelasting (OZB) 

De onroerende zaakbelasting (OZB) is een belasting op onroerende zaken. Onroerende zaken zijn alle gebouwen en de grond waarop ze staan. Ook onbebouwde stukken grond en panden in aanbouw zijn onroerende zaken. Met de opbrengst financieren we gemeentelijke voorzieningen. De gemeente is vrij om te bepalen waaraan dit besteed wordt.

Er zijn 2 soorten OZB:

  1. Eigenarenbelasting voor woningen en niet-woningen 
  2. Gebruikersbelasting voor niet-woningen

Bent u zowel eigenaar als gebruiker van een niet-woning, dan betaalt u beide belastingen. 

Hoe het werkt

  • De WOZ-waarde staat op de WOZ-beschikking die u elk jaar van de gemeente ontvangt 
  • Bekijk het taxatieverslag in de digitale belastingbalie
  • Via het contactformulier kunt u ook een kopie van het taxatieverslag opvragen. U moet dan het volgende vermelden:
    • Naam 
    • Adres 
    • Woonplaats 
    • Burgerservicenummer (BSN) 
    • Belastingjaar van de aanslag 
    • Adres van het object 

Kosten

De hoogte van de OZB is een percentage van de WOZ-waarde die is vastgesteld.

Soort20252024
Woningen eigenaar0,113 %0,114%
Niet woningen eigenaar0,435%0,446%
Niet-woningen gebruiker0,308%0,327%

Goed om te weten

De WOZ-waarde van woningen is openbaar. Voor woningen in de gemeente Meppel kunt u deze informatie opzoeken via het WOZ-waardeloket.

Eigenaar

Als u uw pand verkoopt, krijgt u geen geld terug voor de onroerendezaakbelasting die u al heeft betaald. De regel is dat degene die op 1 januari eigenaar van het pand is, de belasting voor het hele jaar moet betalen. Bij de verkoop van een pand houdt de notaris hier meestal rekening mee. Hij zorgt ervoor dat de koper een deel van de belasting vergoedt aan de verkoper via de afrekening bij de verkoop. Zo wordt de belasting eerlijk verdeeld tussen de oude en de nieuwe eigenaar.

Gebruiker 

Een gebruiker van een pand is verplicht om het gehele belastingjaar de onroerendezaakbelasting gebruik te betalen. Dit omdat de situatie op 1 januari van het belastingjaar bepalend is. U bent verantwoordelijk voor betaling van het volledige belastingbedrag, ongeacht wanneer u het pand verlaat.