Woningaanpassing

Ervaart u door ziekte of ouderdom problemen in uw woning? Door aanpassingen kunt u langer zelfstandig thuis blijven wonen. Zoals bredere deuren, drempels weghalen, lichtknoppen op zithoogte, een aangepaste keuken, elektrische deuropener en badlift of douchestoel. Kunt u dit niet zelf of met hulp van anderen oplossen? Wellicht kan de gemeente u daarbij helpen. Sommige aanpassingen vergoedt de gemeente, andere de zorgverzekering.

Wat kunt u zelf doen

Er zijn diverse woningaanpassingen mogelijk die uw huis comfortabeler maken en klaar voor de toekomst: Dit kunt u voor een deel zelf (laten) doen. Veel hulpmiddelen koopt u gewoon in de bouwmarkt. Bijvoorbeeld wandbeugels of een verhoger voor de wasmachine. Ook door de indeling aan te pakken kunt u uw woning verbeteren.

 • Vallen voorkomen
  Als u wat ouder bent, heeft u meer kans om te vallen in huis. Zorg dus dat er in uw huis niets ligt waar u makkelijk over kunt struikelen of uitglijden, zoals vloerkleedjes of snoeren. Drempels en hoogteverschillen oplossen bijvoorbeeld door een drempelplaat of helling. Op de trap kunt u anti-slip aanbrengen of bijvoorbeeld een extra leuning.
 • Ruimte maken
  Het is handig dat er zo weinig mogelijk in de weg staat of op de grond ligt, zodat u er beter langs kunt. U kunt bijvoorbeeld de kamer anders indelen, waardoor u zich makkelijker kunt bewegen. Bekijk eens of u meubels kunt verplaatsen of weghalen. U kunt bijvoorbeeld stoelen verplaatsen en een tafel tegen de muur zetten. Daarnaast kunt u de gang opruimen, zodat u er makkelijker door kunt.
 • Buitenverlichting, met bewegingssensor zorgt voor beter zicht in het donnker en een veiliger gevoel
 • Een goede deurbel eventueel met versterking of camera zodat u de bel goed hoort en kunt zien wie er aan de deur staat.
 • Post van de mat door het aanbrengen van een opvangbakje
 • Aanpassen toilet bijvoorbeeld door aanbrengen wandbeugel of toiletverhoger

Hulpmiddelen en aanpassingen aanschaffen

Veel materialen die u kunt gebruiken om uw huis aan te passen zijn gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt of bij huishoudzaken. Ook bij de thuiszorgwinkel vindt u veel handige (zorg)hulpmiddelen. Denk ook aan de mogelijkheden voor het huren van woonvoorzieningen, zoals een traplift. Dit kan bijvoorbeeld bij organisaties als Heeroma zorgwinkel, Medipoint of Vegro zorgwinkel.

Meer informatie

Mocht uw woonprobleem niet zelf op te lossen zijn, omdat u onvoldoende financiële middelen heeft of niet weet waar u dit kunt vinden dan kunt u contact opnemen met de Wmo.

Werkwijze

 • U meldt zich bij het Wmo-loket. Samen met u kijken we welke hulp passend is bij uw situatie.
 • Tijdens een gesprek plaats kijken we samen welke oplossingen er zijn voor uw probleem. Er kan bij (medisch) advies worden gevraagd om te beoordelen of een woonvoorziening voor u de juiste oplossing is. Bij het aanpassen van de woning wordt om offertes gevraagd. Voert u de aanpassing uit zonder toestemming, dan krijgt u de kosten niet vergoed.
 • Voor woningaanpassing kan een omgevingsvergunning nodig zijn

Kosten

De gemeente kan u om een bijdrage in de kosten vragen. Het CAK bepaalt de hoogte van uw bijdrage op basis van uw inkomen, vermogen en eventuele andere middelen die u krijgt. Lees meer >>

Meer informatie

Neem contact op met het Wmo+-loket voor meer informatie per e-mail via postbus@meppel.nl of telefonisch via 14 0522 van 08.30 tot 12.00 uur.