Wijkinformatie

Dorps wonen met de stad in de buurt

Nijeveen

Wonen in Nijeveen is wonen in een dorp: landelijk, rustig en ruim. Nijeveen kent een rijk verenigingsleven en heeft daarom voor iedereen wat te bieden. Het dorp heeft twee basisscholen, een dorpshuis, een verzorgingshuis, een supermarkt en een warme bakker. In Nijeveen is het voor de ongeveer 3.900 inwoners goed en aangenaam wonen. Het noaberschap wordt nog hoog in het vaandel gehouden.

Nijeveen vormt samen met de stad Meppel en een aantal kleine buurtschappen de gemeente Meppel, in totaal goed voor 36.000 inwoners. De stad Meppel heeft een bruisende historische binnenstad waar het gezellig winkelen is. Nijeveen ligt in het groene veenweidelandschap met de ‘skyline’ van Meppel in het zicht. Alle stadse voorzieningen van Meppel liggen op fietsafstand van Nijeveen.

Danninge Erve Zuid

Danninge Erve Zuid kenmerkt zich door een mooie landelijke woonomgeving met groene bermen en hagen. Centraal door het plan loopt de Ryge, een kenmerkende ‘Nijeveense’ woonstraat met een mooie klinkerverharding. Hiermee wordt aangesloten op het karakter van de Dorpsstraat. Aan de Ryge liggen een drietal pleinen met besloten hofjes, die zorgen voor een intieme en dorpse sfeer die allemaal een andere uitstraling krijgen door de toepassing van verschillende soorten bomen en hagen. De klinkers op het plein zijn roodbruin met af en toe een geel/oranje steen om het geheel speels te houden.

Inrichring openbare ruimte

Het noordelijke plein is ruim opgezet. Groene meidoornhagen omzomen het parkeren om deze vanuit huis aan het oog te onttrekken. De bomen zijn verschillend in vorm en maat. Een markante boom zoals een Linde of Berk markeert de overgang van de woonstraat naar het plein. Aan de noordzijde komen wat kleinere bomen (meelbessen) welke zorgen voor een groen beeld, maar waar ook de zon gemakkelijk overheen schijnt. In de herfst geven de meelbessen een prachtige rode herfstkleur.
Middenin de wijk komt de groene wig die wordt omzoomd door een diverse beplanting welke in elk seizoen aantrekkelijk zal zijn. De groene wig wordt een doorgaande verbinding voor wandelaars en fietsers van de nieuwbouw naar de voorzieningen in het dorp.
Sfeerbeelden groen en verhardingAan de noordkant van de wijk komt de parkzone waar samen met de buurt een ontwerp voor wordt gemaakt. Denk hier bijvoorbeeld aan een speel- en ontmoetingsplek voor de buurt.

Bereikbaarheid

Nijeveen is uitstekend te bereiken met de auto. Door de nabije ligging van de A28 en A32 is Zwolle vlakbij. Op fietsafstand ligt het treinstation van Meppel. Vanaf station Meppel bent u binnen 20 minuten op het station van Zwolle.

NIJEVEEN molen familie