Kunsthuis Secretarie

Zin in hedendaagse kunst in een historische omgeving? Ga dan eens naar kunsthuis Secretarie in het hartje van Meppel en aanschouw hoe oud en nieuw te combineren zijn.

Monumentale voorgevel en trap secretarie in MeppelMensen die Meppel met een bezoek vereren staan vaak stil bij dat statige van een hoge stoep voorziene pand in de drukste winkelstraat van hartje Meppel: de Hoofdstraat. Dat we te maken hebben met een ‘vreemde eend’ in de bijt, blijkt o.a. uit het opschrift Kunsthuis Secretarie. Wie nieuwsgierig geworden het bordes beklimt en vervolgens - na de monumentale deur geopend te hebben - naar binnen gaat, waant zich als het ware in twee werelden. Hedendaagse beeldende kunst in een historische omgeving. Op 4 maart 1996 werd de Stichting Meppeler Expositiecentrum De Secretarie opgericht. Niet alleen werd de organisatie gereorganiseerd, ze kreeg ook een meer aansprekende naam.

Een gemeentehuis in de Hoofdstraat

In de Secretarie was meer dan honderd jaar het gemeentehuis van Meppel gevestigd. Eigenlijk is dat ook nú nog wel te zien aan het gemeentewapen dat boven de voordeur hangt. Dáárom mengen restanten van een ver verleden zich met de moderne kunst die aan de wanden hangt, of op de vloeren opgesteld staat. Door het gehele gebouw zijn overblijfselen zichtbaar: het tolbord aan de muur naast de ingang, de marmeren vloertegels, het glas-in-lood en het gebrandschilderde ramen en … het huwelijksaankondigingkastje aan de buitenmuur. Welke Meppeler keek daar in vroeger jaren niet in, om te zien wie in ondertrouw waren gegaan? Of zoals men zei: Voorgehangen werden? Maar nergens in dit gebouw wordt de geschiedenis duidelijker zichtbaar dan in de voormalige Burgemeesterskamer, rechts naast de ingang. Hier hangt niet alleen het – ook toen al – verplichte statieportret van koningin Wilhelmina, maar zijn ook prachtige behangselschilderijen te zien. Deze schilderijen – uniek omdat behangselschilderijen in ons land een zeldzaamheid zijn – werden in 1831 door de Groningse landschapschilder Derk Jacobs Postma vervaardigd in opdracht van de eerste eigenaar van dit huis; burgemeester Mr. J.E. Slot. Ze tonen ons allerlei aspecten van het Drentse landschap. Later – nadat het pand in 1853 door Slot aan de gemeente Meppel was verkocht en het ingericht werd als gemeentehuis – sierden deze beelden heel karakteristiek de werkkamer van de burgemeester van deze Drentse gemeente. Toen de gemeente meer dan 130 jaar later het pand verliet om groter te gaan wonen werden deze behangselschilderijen en al die andere overblijfselen een belangrijk onderdeel van het expositiecentrum dat daarna in het pand werd gevestigd. Daarom ook werd als naam gekozen: Secretarie.

Kunsthuis Secretarie in de Hoofdstraat

Het exposeren van hedendaagse kunst was en bleef ook na de naamswijziging in 1996 de belangrijkste activiteit. Toen de naam Secretarie in 2001 plaats maakte voor Kunsthuis Secretarie was dat niet anders. Vandaar dat u anno 2003 nog steeds kunt genieten van exposities van individuele kunstenaars, of van artiesten die werken in groepsverband. De nadruk hierbij ligt op hedendaagse beeldende kunst van kunstenaars niet alleen uit de omgeving, maar uit heel Nederland.

Voor informatie over actuele exposities en activiteiten kunt u terecht op de eigen website www.kunsthuissecretarie.nl