Interview Henri Power

Henri Power, inwoner Oosterboer (Meppel): ‘We praten over comfort, en comfort is emotie’

Henri Power Bouwkamp 68 Ge. Meppel 100621 FOTO DAAN PREST (6)Henri Power is een paar maanden geleden verhuisd in Meppel van Koedijkslanden naar de wijk Oosterboer. “Ik heb gelijk geïnvesteerd in het verduurzamen van de woning, omdat het kon”. Henri verhuisde namelijk naar een huis dat volledig geïsoleerd is vanwege de luchtverwarmer die erin zit. “Ik kwam hier precies in de hele koude periode en toen ik de gasrekening zag, was dat een goede motivator”.

Henri werkt als accountmanager bij een installatie advies- en tekenbureau: “Duurzame installatie-concepten zijn voor mij dagelijkse kost. Daardoor ben ik heel actief betrokken bij het onderwerp en bovendien vind ik de technieken erachter heel interessant. De luchtverwarmer in het huis is uit 1986, die wordt vervangen voor een nieuwe en energiezuinige luchtverwarmer. Ik heb zonnepanelen laten plaatsen en in de nieuwe keuken ga ik koken op inductie. Warmwaterbereiding gebeurt nu nog via een geiser op gas, die wordt vervanger voor een warmtepompboiler, de duurzame variant van de elektrische boiler”.

Van horen zeggen
Behalve van de buurman, bemerkte Henri weinig reactie of interesse uit de omgeving. “Ik heb nog niet zo’n goed beeld van de wijk Oosterboer, maar in het algemeen denk ik dat mensen gewoon wat huiverig zijn om geld uit te geven aan het isoleren en verduurzamen van hun woning. Verduurzamen kost geld. De terugverdientijd bestrijkt jaren en mensen hebben vaak weinig kennis van welke verduurzamingsmogelijkheden toegepast kunnen worden op hun woning en daarmee de daadwerkelijke kosten. Het zijn vaak de negatieve verhalen die mensen oppikken en onthouden, zoals: ‘Ik heb al een warmtepomp, maar krijg mijn woning niet warm’ of ‘Ik heb zonnepanelen, maar ze doen niet zo veel’. Mensen vormen hun oordeel op negatieve verhalen van-horen-zeggen, terwijl ze er zelf geen ervaring mee hebben. Dat is echt heel erg zonde”.

Emotie
Deze verhalen hebben volgens Henri te maken met emotie: “De meeste mensen hebben nog een cv-ketel en radiotoren. Vloerverwarming is een compleet ander systeem, dit systeem laat zich minder snel bijstellen, als je daarop overstapt dan moet je daaraan wennen. We praten hier over comfort en comfort is een emotie. En wat voor de één comfort is, is voor de ander ongemak”. Het doel van Gemeente Meppel om voor 2040 van het aardgas af te zijn, vindt Henri een mooie ambitie, waarvan hij zich afvraagt of het haalbaar is: “Ik vraag me niet zozeer af of het technisch haalbaar is om binnen dit tijdsbestek de boel te gaan verduurzamen. Het gaat mij meer om de mensen en emoties achter het verduurzamen”.

Kosten
Henri is voor Gemeente Staphorst deels betrokken bij de warmtetransitie en omdat hij daarin ook wat voor Meppel wilde betekenen, is hij lid geworden van de Werkgroep Warmtetransitie van Gemeente Meppel. “Vanuit mijn ervaring in Staphorst merk ik dat mensen vragen hebben als ‘Waarom doet de gemeente dit? Kan dit allemaal wel uit? Wat moet het ons gaan kosten?’. Kosten zijn elke keer weer het grootste discussiepunt. Neem bijvoorbeeld Berggierslanden, deze bewoners hebben een vrij jonge woning. Om nu alweer te investeren in het verduurzamen van hun woning met alle toeters en bellen, ik denk niet dat ze dat zo snel gaan doen”.

Mindset
“Ik ben bang dat er door de gemeente iets te makkelijk wordt gedacht: verduurzamen is isoleren, warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers en je bent er. Dat de factoren eromheen te veel voor logisch worden aangenomen”. Henri geeft een voorbeeld: “Gasloos is niet alleen het vervangen van de cv-ketel voor een elektrische vervanger, het is ook het afsluiten van koken op gas. Een inductiekookplaat is zo besteld, de aanpassingen die hiervoor gedaan moeten worden is een ander verhaal. Kortom, de mindset betreft verduurzaming van mensen moet veranderd worden. Daar moet de gemeente eerst in investeren en dat kost tijd. Met de juiste informatie en een goed onafhankelijk advies worden mensen gerustgesteld. Informatiebijeenkomsten voor bewoners in de woonwijken kunnen daarin uitkomst bieden. Daarmee creëert de gemeente bewustwording en het activeert mensen om daadwerkelijk wat te doen. Daarnaast denk ik dat de gemeente de bewoners financieel tegemoet moet komen met een extra subsidiepot, renteloze lening of andere extra financiële middelen”.

Noodzaak
“Ik zie de noodzaak wel”, benadrukt Henri, die vindt dat er wel iets moet gebeuren met oog op de warmtetransitie. “Men moet echt gaan verduurzamen, zowel bewoners als bedrijven. Als je alleen al kijkt naar je eigen energiebesparing zou je moeten gaan verduurzamen, maar zeker ook als je kijkt naar het milieu zelf. Verduurzamen begint al heel simpel met bijvoorbeeld dubbel glas. Maar denk ook aan ledlampen, waterbesparende douchekoppen, enzovoort”. Zelf is Henri voor 2040 van het aardgas af. “Ik gebruik nu alleen nog een beetje gas voor m’n nieuwe luchtverwarmer, dus dat komt wel goed”.