Drukbezochte startbijeenkomst Berggierslanden

Wethouder Jaap van der Haar: “Of het nu 2040 of 2050 is, de urgentie is wel duidelijk. We weten niet hoe de toekomst eruitziet, maar we kunnen het probleem niet voor ons uit blijven schuiven. We haasten ons langzaam.” Van der Haar benadrukte dat iedereen daarbij zijn of haar eigen route mag kiezen: “Er is maar één de baas achter uw voordeur en dat ben u. Wij dringen niemand iets op en beslissen niet over uw portemonnee.”

Hoe maken we van Berggierslanden een aardgasvrije wijk? Die vraag staat de komende weken centraal als de wijkbewoners aan de slag gaan met het maken van een wijkuitvoeringsplan (WUP). Bij de startbijeenkomst afgelopen 10 mei waren meer dan 250 inwoners uit de wijk aanwezig in het clubgebouw van tennisvereniging MLTC, ‘Bij Jans’ In heel Nederland moeten alle gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn. Meppel heeft deze doelstelling vervroegd naar 2040. Eind 2021 werd de Transitievisie Warmte vastgesteld door de gemeenteraad. Daarin staat dat Berggierslanden de eerste wijk in Meppel is die een wijkuitvoeringsplan gaat maken. Dit plan wil de gemeente samen met de bewoners maken. Hiervoor worden bewonersgroepen ingericht die met elkaar aan de slag gaan over verschillende thema’s. De opbrengsten uit de groepen moeten vlak voor of na de zomervakantie leiden tot een plan dat aan de hele wijk en vervolgens aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Bewoners kunnen zich nog aanmelden om deel te nemen aan een bewonersgroep.

Oproep: doe mee

Berggierslanden is de eerste wijk in Meppel die een wijkuitvoeringsplan gaat maken. Daarvoor is gekozen, omdat in deze wijk de meeste woningen op korte of middellange termijn toe zijn aan vervangen van de cv-ketel. Van der Haar riep inwoners op om mee te doen: “Nu is het moment aangebroken om keuzes te maken. Dit is het moment om mee te praten. Het is belangrijk dat het een plan van de wijk wordt. Alleen dan komen we tot een plan dat past bij de mensen die er wonen en werken.” “We hopen dat mensen er de komende periode over nadenken welke keuze ze gaan maken,” aldus Eefje van Empel, adviseur energietransitie en één van de sprekers van de avond. “Als je cv-ketel het begeeft is het makkelijk om de oude, vertrouwde weg te bewandelen en eenzelfde ketel te laten aansluiten. Maar wellicht past een andere techniek beter in jouw omgeving, zoals een warmtepomp of een hybride pomp. Het wijkuitvoeringsplan moet laten zien wat de mogelijkheden zijn.”

Bewoners aan het woord

Drie bewoners deelden met het publiek hun ervaring en kijk op de duurzaamheidsmaatregelen. Jannie Bloemert is lid van bewonersgroep Duurzaam Berggierslanden die zich inzet om samen de woonwijk zo duurzaam mogelijk te maken: “In dit proces is Duurzaam Berggierslanden richting de wijk informerend en ondersteunend.” De woning van Hugo Schraa is aardgasvrij: “Ik ben er financieel en qua comfort alleen maar op vooruit gegaan.” Robert Greidanus oriënteert zich welke stappen wanneer het beste gezet kunnen worden: “Deze avond draagt daar weer een steentje aan bij.” Er kwamen reacties en vragen vanuit de zaal. Niet iedereen is financieel in de gelegenheid om een warmtepomp of vloerverwarming aan te schaffen. Een bewoner wees erop dat ondanks het feit dat Berggierslanden een jonge wijk is, er ook oudere mensen wonen die niet allemaal zitten te wachten nog een grote investering te doen.

Bewonersgroepen

Na het plenaire gedeelte konden bewoners zich aanmelden voor één van de bewonersgroepen die met elkaar aan de slag gaan over de thema’s Aanpassingen aan de woning, Betaalbaarheid en financiën, Warmtepompen, Openbare ruimte, Feedback en reflectie. Bewoners kunnen zich nog aanmelden om deel te nemen aan een bewonersgroep. Donderdagavond 9 juni is de eerste gezamenlijk kick-offbijeenkomst met alle bewonersgroepen. De opbrengsten uit de groepen moeten vlak voor of na de zomervakantie leiden tot een plan dat aan de hele wijk en vervolgens aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.