Ondersteuning stembureau gezocht

Op 17 maart 2021 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. De gemeente Meppel is op zoek naar ondersteuning voor de stembureaus.

In verband met het coronavirus en de COVID-19-maatregelen is het veilig laten verlopen van de verkiezingsdag een extra taak en zorg. Daarom zoeken we voor ieder stembureau mensen voor de functie van gastvrouw/heer. Daarnaast zoeken we ook stembureauleden en tellers.
Bent u inwoner van de gemeente Meppel en zou u graag een steentje bijdragen aan dit democratische proces? Lees dan verder.

Werkzaamheden

Stembureauleden

De werkzaamheden in het stembureau beginnen om 07.00 uur ’s morgens en eindigen ’s avonds na het tellen van de stemmen. Een lid van een stembureau zorgt ervoor dat de stemming correct verloopt. Hiervoor verricht hij of zij lichte administratieve werkzaamheden. Na afloop wordt de uitslag in het stemlokaal vastgesteld. Bij het tellen van de stemmen krijgen de leden hulp van extra tellers. Leden van een stembureau moeten 18 jaar of ouder zijn.

Tellers

Op de verkiezingsavond moeten de stemmen van de verkiezingen worden geteld. Tellers moeten vanaf 21.00 uur paraat zijn in het betreffende stembureau. Samen met de aanwezige stembureauleden en overige tellers helpen zij met het vaststellen van de uitslag. Ook helpen zij met het inpakken van de spullen. Tellers moeten 18 jaar of ouder zijn. Van tellers wordt verwacht dat zij stressbestendig en accuraat zijn en goed kunnen samenwerken.

Gastvrouwen/heren

Jij zorgt ervoor dat de toestroom van kiezers in goede banen wordt geleid en dat de corona-basismaatregelen goed worden opgevolgd. Mensen die zich hier niet aan houden spreek je aan. Het schoonhouden van de stemhokjes hoort ook bij je taak. Aan het einde van de verkiezingsdag ondersteun je ook bij het telproces vanaf 21.00 uur. Je bent 18 jaar of ouder, pro-actief en behulpzaam. Je staat stevig in je schoenen en je durft mensen aan te spreken op hun gedrag.

Vergoeding

Voor de werkzaamheden op deze verkiezingsdag ontvangen stembureauleden en gastvrouwen/heren een vergoeding van € 200,- voor een hele dag (inclusief het tellen van de stemmen). Een lunch wordt verstrekt. Tellers ontvangen een vergoeding van € 50,--. De bedragen zijn bruto.

Training

Stemburauleden en gastvrouwen/heren krijgen vooraf een training via e-learning aangeboden. Voor het tellen wordt een aparte instructie georganiseerd.

Aanmelden

Heeft u belangstelling? Vul dan het digitale aanmeldformulier in. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur contact opnemen met bureau Verkiezingen via telefoonnummer 14 0522.