Op naar een duurzamer gemeente (7)

Column wethouder Van der Haar: Meppel geeft het door

Vorige week heb ik samen met de 11 andere Drentse gemeenten de campagne 'Geef het door' digitaal afgetrapt. Met elkaar hebben we als doel om zo weinig mogelijk restafval over te houden. En om dus zoveel mogelijk afval opnieuw te gebruiken. Met de campagne willen we dat alle Drenten gaan begrijpen dat dit belangrijk is.

In Geef het door staan we niet stil bij hoe we het afval kunnen scheiden. We besteden juist aandacht aan waarom het scheiden van afval zo belangrijk is.

In de campagne staan echte verhalen centraal. Eerlijke verhalen van inwoners van Drenthe die misschien wel twijfelen of het nut van afvalscheiding, of juist verhalen van mensen die vertellen waarom ze eerst geen afval scheidden en nu wel. Inwoners kunnen elkaar op die manier ook tips geven. De campagne loopt twee jaar.

Iedereen heeft dagelijks met afval te maken. Door afval goed te scheiden, kan heel veel afval opnieuw gebruikt worden om producten van te maken. Zo wordt afval grondstof. Het is wel belangrijk dat er geen vervuiling en verkeerd afval in terecht komt. Hoe schoner en hoe beter gescheiden hoe meer we kunnen gebruiken als grondstoffen voor nieuwe producten. Het kan echt. Zelf probeer ik ook zoveel mogelijk te scheiden. Dat lukt heel goed, ik heb nog maar één vuilniszak restafval per maand.

Het gaat ook in Meppel de goede kant op met het scheiden van afval. Zo is bijvoorbeeld de hoeveelheid (ongescheiden) restafval per inwoner per jaar gedaald van 178 kg in 2015 naar 134 kg in 2019. Het geeft ons een plek in de middenmoot van de ranglijst van gemeentes in Nederland. Het kan dus nog beter!

Daarom roep ik u op om ook mee te doen en afval als grondstof door te geven! Lees meer op drenthegeeftdoor.nl

Jaap van der Haar - Wethouder duurzaamheid