Brief aan alle Meppelers

Bericht van burgemeester Richard Korteland aan alle inwoners over Oekraïne.

Beste Meppelers,

Ik ben, net als u en vele andere Meppelers, geschrokken van de ontwikkelingen in Oekraïne. De beelden en verhalen die ons bereiken zijn verschrikkelijk en roepen verontwaardigde, verdrietige en afkeurende reacties op. Wat er in Oekraïne gebeurt, staat zó ver weg van de democratie die we in Nederland en Europa kennen.

Tegelijkertijd roepen de beelden de drang op om te helpen. Als mensen huis en haard verlaten omdat de situatie zó onveilig en eng wordt, willen we als medemens helpen waar dat kan. In onze gemeente zijn al veel initiatieven ontstaan. Dat is hoe ik de Meppeler gemeenschap ken: we helpen waar nodig. Het is hartverwarmend om te zien dat we als samenleving gelijk handelen bij nood.

Als het gaat om het opvangen van vluchtelingen bij u thuis, bijvoorbeeld omdat u een kamer over heeft, vraag ik u om daar goed over na te denken. Ik vraag u niet om niet te helpen. Ik vraag u om goed na te denken of dít de beste manier is om bij te dragen aan de situatie. In Meppel kijken we namelijk naar grootschalige opvang. Misschien is dát de plek waar u uw bijdrage kunt leveren. Dan doe ik graag een beroep op ú en de samenleving van de gemeente Meppel. Zodat we de mensen uit Oekraïne een veilig en warm welkom kunnen bieden.

Dat kunnen we als gemeente niet alleen. Als we mensen uit Oekraïne op grote schaal gaan opvangen, hebben we de samenleving van Meppel hard nodig voor zaken als bijvoorbeeld dagbesteding. Denk dan bijvoorbeeld aan Nederlandse les, hulp bij het dagelijkse leven, hobby en sport, begeleiding en voedselvoorziening. Als we op die manier onze krachten bundelen, is één plus één drie. Op die manier houden we de opvang ook langer vol. Hoe vervelend het ook is, we verwachten namelijk dat opvang langer gaat duren dan we nu kunnen bedenken.

Zodra we weten hoe u kunt helpen, hoort u van ons.

Ik wil alle mensen uit de gemeente Meppel nogmaals bedanken voor de barmhartige initiatieven die er zijn om te helpen.

Hoogachtend,

R.T.A. Korteland

Burgemeester

Kijk voor meer informatie over het geven van hulp en de opvang van vluchtelingen op www.meppel.nl/Oekraïne

burgemeester met ambtsketen