Woningmarkt gemeente Meppel afgelopen twee jaar stevig veranderd

2018 was een bewogen en dynamisch verkoop- en bouwjaar. Uit de overzichten van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) voor de gemeente Meppel van de afgelopen twee jaar, blijkt dat er in 2018 veel veranderd is in de woningmarkt ten opzichte van 2017.

Dit blijkt o.a. uit het aantal te koop staande woningen en de verkooptijd. In de gemeente Meppel staan momenteel nog ‘maar’ circa 200 bestaande woningen te koop. Terwijl er een paar jaar geleden telkens 500 à 600 woningen te koop stonden. Door deze schaarste worden ook in Meppel inmiddels woningen boven de vraagprijs verkocht. De tendens is, dat wanneer een woning binnen komt (te koop wordt gezet) deze er zo uitgaat (snel wordt verkocht).

Wethouder Roelof Pieter Koning: “Niet alleen het aanbod van woningen wordt minder, ook het aanbod van grond. De gemeente Meppel heeft in 2018 beduidend meer grond voor woningbouw verkocht dan het jaar daarvoor. In 2018 zijn meer dan 200 woningbouwkavels verkocht. De komende jaren zal er volop gebouwd gaan worden in Nieuwveense Landen en in Danninge Erve in Nijeveen. Dit nieuwbouwaanbod vult het aanbod bestaande woningen aan. De gemeente zet dus vol in op nieuwbouw en ook inbreiding gaat bijdragen aan meer aanbod.”

Makelaar Jan Weide vult aan: “Een paar jaar geleden had je geen kopers, nu geen huizen. De prijzen van woningen stijgen nog steeds, maar vlakken wel af. Het tussensegment gaat schuren, omdat kopers het niet kunnen betalen als zij zich willen verbeteren. Gemiddeld kost een woning in Meppel € 240.0000,--, dat is nog nooit gebeurd.”

Verkoopprijzen zijn in 2018 fors gestegen

In 2017 kostte een woning in Meppel gemiddeld nog circa € 216.000,--. Dat is in 2018 opgelopen tot € 240.000,--. Niet alleen de prijzen van bestaande woningen stijgen, maar zeker ook van nieuwbouwwoningen. Dit komt vooral doordat de bouwprijzen fors zijn gestegen en ook omdat nieuwbouw gasvrij gebouwd moet worden en een ander energiesysteem duurder is dan een cv-ketel. Ook de lage rente maakt de prijzen van woningen duur. Als de rente omhoog gaat, worden de prijzen waarschijnlijk weer ‘normaler’.

De verkooptijd is in één jaar gehalveerd

In 2017 stonden woningen gemiddeld 79 dagen te koop, in 2018 was dat 42 dagen. Bijna een halvering van de verkooptijd. Omdat een woning nog slechts 6 weken te koop staat, moeten kopers er snel bij zijn.

Minder appartementen verkocht

In 2018 zijn in de gemeente Meppel 20 minder appartementen verkocht dan in 2017. Dit komt niet omdat de prijs omhoog gaat, maar omdat het aanbod van bestaande appartementen minder is geworden. De komende jaren staan tal van nieuwbouwprojecten met appartementen op stapel in de gemeente Meppel.