TenneT inspecteert hoogspanningsnet Noord-Nederland met helikopter

In de week van 25 tot en met 29 september gaat de hoogspanningsnetbeheerder delen van het hoogspanningsnet in Noord-Nederland in beeld brengen met een helikopter. In onze gemeente gaat het onder andere om de verbinding van Steenwijk naar Meppel.

Siemens Energy voert de werkzaamheden voor TenneT uit. Tijdens de vlucht maakt de helikopter met behulp van speciale camera’s en sensors, luchtfoto’s en scans van hoogspanningsverbindingen. Mocht het door de weersomstandigheden niet mogelijk zijn om de werkzaamheden uit te voeren, dan worden deze verplaatst naar de week van 2 tot en met 6 oktober. 

TenneT laat de werkzaamheden uitvoeren om de kwaliteit van het hoogspanningsnet te beoordelen. De informatie die deze werkzaamheden opleveren, wordt gebruikt voor het beheer en onderhoud van de hoogspanningsverbinding en de directe omgeving.

40 tot 50 meter hoog

Om de hoogspanningsverbinding goed in kaart te brengen, vliegt de helikopter langs beide kanten van de hoogspanningsverbinding. De helikopter vliegt met een snelheid van 25 kilometer per uur en op een hoogte van circa 40 tot 50 meter. Dat is een stuk lager dan normaal voor een helikopter. Hierdoor kan de helikopter kortstondig hoorbaar zijn in de directe omgeving.