Regenboogvlag siert lang weekend Stadhuis Meppel

Vrijdag 9 oktober om 13.00 uur hijsen Renkse Claas, vertegenwoordiger van de lhbt-gemeenschap, en wethouder Henk ten Hulscher de Regenboogvlag op het plein voor het Stadhuis van Meppel.

De vlag zal tot maandag 11 oktober blijven hangen als symbool van trots en diversiteit, want zondag 11 oktober is het in de hele wereld Coming Out Dag.   

Jezelf zijn heel belangrijk

Renske Claas: “Wat een eer dat ik dit jaar voor Coming Out Dag 2020, in Meppel de vlag mag hijsen! Dat je jezelf kan zijn hier in Meppel en omstreken, is voor mij heel belangrijk. Het zijn van Regenbooggemeente straalt dat voor mij uit en ik ben dan ook blij dat gemeente Meppel hier aandacht aan besteedt. Want nog te vaak komt het voor dat bijvoorbeeld jongeren ‘in de kast’ blijven uit angst voor uitsluiting, ook hier in Meppel. Door aandacht te besteden aan ‘Coming Out Dag’ laten we als gemeente zien dat het anders kan: dat je wie je ook bent, hier in Meppel jezelf kan zijn.”

Diversiteit van harte welkom

Wethouder Henk ten Hulscher: “In Meppel hoort iedereen er bij en doet iedereen mee.  Niet even voor een dag, of voor een bijzonder evenement: iedereen moet het hele jaar door zichzelf kunnen zijn. De Regenboogvlag wordt nu gehesen om daarmee nog eens extra uit te dragen dat wij als inwoners van de gemeente de sociale acceptatie van lhbt’ers belangrijk vinden. Meppel is een inclusieve gemeente: onze inwoners sluiten niemand uit. Welkom in gastvrij Meppel is vanzelfsprekend. Daar zetten we ons graag voor in. Zeker als we merken dat mensen zich soms toch buitengesloten voelen.”

Coming Out Dag

Op Coming Out Dag, elk jaar op 11 oktober, wordt aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt. Het uit de kast komen ofwel de ‘coming-out’. Coming Out Dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden.

Overheid actief

Veel provincies en gemeentes hangen de Regenboogvlag uit als teken van tolerantie en diversiteit. Meppel heeft inmiddels een kleine traditie rond de Coming Out Dag opgebouwd. Ooit werd als permanent symbool een ‘regenboogrotonde’ ingericht. De afgelopen jaren werd ook voorlichting gegeven en werden toneelvoorstellingen georganiseerd.

Regenbooggemeente

Meppel vindt dat iedereen ertoe doet en meedoet. Dit draagt de gemeente onder meer uit door Regenbooggemeente te zijn. Regenbooggemeenten vinden de veiligheid en acceptatie van lhbt-ers- lesbienne, homo, biseksueel, transgender - belangrijk.

hijsen regenboogvlag