Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

Enkele weken geleden zijn de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekomen. Deze eitjes zijn verleden jaar door de vlinders in de top van bomen gelegd. De jonge rupsen leven van de eerste blaadjes of eten in de knoppen. Hierbij blijven zij boven in de boom. Nu kunnen de rupsen preventief bestreden worden.

Op dit moment is er nog geen enkel gevaar voor mens en dier. Dat komt niet alleen omdat de jonge rupsen hoog in de boom leven; maar ook omdat zij nog geen brandharen hebben. De brandharen ontwikkelen zich pas later na het uitkomen. Op dat moment laten de rupsen zich ook lager in de boom zien, en begint de eerste nestvorming.

Bestrijding

Jonge rupsen kunnen worden bestreden. Dit doet de gemeente met Xentari, een bacteriepreparaat. Het wordt alleen ingezet rondom enkele risicolocaties, zoals scholen en sportvelden, als daar veel eiken staan. Dit middel doodt namelijk alle rupsensoorten in een behandelde boom. Ook de Vlinderstichting adviseert deze beperkte aanpak.

Door het vroege moment van bestrijding kan schade aan andere rupsensoorten echter zoveel mogelijk worden voorkomen. Omdat dit middel met een hogedrukspuit in de boomkronen gespoten wordt, kan de bestrijding gepaard gaan met tijdelijke geluidsoverlast.

De bacteriën in het middel komen hierbij op het blad terecht. Als de rupsen gaan eten krijgen zij die binnen, waarna zij van binnenuit aangetast worden. De bestrijding is weersafhankelijk. Het moet droog zijn en niet te hard waaien. Als alles volgens planning verloopt vindt de bestrijding deze week plaats.

Behandellocaties eikenprocessierups

 • Sportpark Nijeveen
 • Sportpark Ezinge
 • deel van de Werkhorst, ter hoogte van Terra
 • In de directe omgeving of op het schoolplein van
  • De Tolter
  • De Akker
  • Anne Frankschool
  • Oosterboerschool
  • Reestoeverschool
  • Dingstede
 • bij Onderwijspark Ezinge, enkele bomen tegen het sportpark

Vervolgbestrijding

Nadat de rupsen brandharen hebben gekregen, vind de bestrijding plaats door het wegzuigen van de nesten. Hier brengen de rupsen namelijk de dag in door. Ze zitten dan dus allemaal bij elkaar. Deze nesten zijn gemakkelijker te vinden, dan los lopende rupsen. Evenals voorgaande jaren zal het waarschijnlijk echter niet mogelijk zijn om alle nesten in de gemeente te verwijderen. Het wordt ten stelligste afgeraden om zelf de nesten te verwijderen, omdat men daarbij in contact komt met de brandharen. De gemeente zet ook steeds meer in op de biologische bestrijding. Hierbij kunnen zowel de rupsen - jong en oud, als de poppen en de vlinders aangepakt worden. De gemeente doet dit door het inrichten van bloemrijke bermen en parken, door het ophangen van nestkastjes voor mezen en door het plaatsen van kasten voor vleermuizen, die op de vlinders jagen.

Iedereen kan hierbij een handje helpen door zelf een nestkastje op te hangen en door een hoek van de tuin in te richten met wilde bloemen.

Meer weten?

Wilt u alvast meer weten over de eikenprocessierupsen, dan kunt u voor informatie vinden op processierups.nu de site van het Kennisplatform Processierups. Hier vindt u onder meer een uitgebreide lijst van vragen en antwoorden.
 

Uitgelicht