Plastic folie helpt niet tegen de processierupsen

Het is bijna overal in het nieuws: folie om bomen tegen de eikenprocessierupsen. Ook in Meppel zijn op enkele plaatsen eikenbomen omwikkeld met plastic folie.De gemeente vraagt de mensen die dit folie hebben aangebracht, het weer te verwijderen.Het helpt namelijk niets; en werkt in sommige gevallen ook averechts. Het omwikkelen van de eikenbomen zit de bestrijders zelfs vaak in de weg.

De gedachte achter het folie is dat de rupsen niet meer naar boven en naar beneden kunnen kruipen. Het folie houdt de rupsen echter niet tegen. Ook bestaat de kans dat zij eronder kruipen en daar een nest gaan maken.

De meeste rupsen komen in het voorjaar gewoon uit het ei. Deze eieren zijn in de boomtoppen gelegd. In de regel verlaten de rupsen hun boom niet meer. Er zitten blaadjes genoeg aan de boom en ze hoeven er dus helemaal niet uit. Folie helpt alleen daarom al niet: de rupsen zitten al in de boom. In een heel klein aantal gevallen komen de rupsen uit een grondnest; en willen dan naar boven om van de blaadjes te eten. Als zij zich door het folie zouden laten ontmoedigen, dan worden zij door de honger de straat opgedreven om daar een andere boom te zoeken. Daarmee is iedereen nog verder van huis, want los rondlopende rupsen zijn niet te bestrijden.
Plakstrips verhogen de overlast zelfs. Er komen meer brandharen vrij, omdat het paniek bij de rupsen veroorzaakt. Plakstrips zijn ook slecht voor het milieu. Andere insecten, en zelfs vleermuizen en vogels, worden er het slachtoffer van.

Ook het Kennisplatform Processierups,heeft bekeken of folie effect heeft. Zij komen echter tot dezelfde conclusie: goed bedoeld, maar het heeft geen nut. Plakstrips zijn zelfs funest.

Dus grraag weer opruimen, dat plastic.
Wilt u toch wat doen tegen de rupsen? Plaatst u dan voor het einde van komend najaar een nestkastje en richt een hoek van de tuin in met allerlei natuurlijke bloemen, die natuurlijke vijanden van de processierups aantrekken.