Nieuwe Meppeler energiecoaches gezocht

De gemeente Meppel is sinds dit jaar vier Meppeler Energiecoaches rijker. Er was al een energiecoach in Meppel actief. De coaches helpen inwoners met energie besparen. In februari is de pilot in Nijeveen gestart. Vanwege de succesvolle ervaringen breiden we het project nu uit naar de rest van de gemeente Meppel. Dit betekent dat we nieuwe energiecoaches zoeken.

Vragen beanwoorden

Steeds meer zijn mensen bereid om hun huis te verduurzamen of maatregelen te treffen om energie te besparen. Maar we zien ook dat ze er vaak nog veel vragen over hebben. Want waar moet je beginnen? Welke stappen kan ik het beste nemen? Wat kost het en wat bespaar ik ermee? En waar kan ik terecht voor subsidie, informatie of een betrouwbare offerte? Energiecoach Jan van der Tooren: “Veel mensen hebben de vloerverwarming altijd aanstaan, maar dat hoeft echt niet altijd. Die goed afstellen kan veel energie schelen”. Vind je het leuk om mensen op weg te helpen bij het beantwoorden van deze en andere vragen? Meld je dan nu aan als Meppeler Energiecoach. Voor het aansturen van de energiecoaches zoeken wij ook een coördinator. Dit kan naast de rol van energiecoach

Wat ga je doen?

Je krijgt een gratis opleiding aangeboden tot Meppeler Energiecoach. Deze opleiding wordt gegeven door de Natuur- en Milieufederatie (NMF) en het Drents Energieloket. Daarnaast krijg je ook een technische training zodat je op de hoogte bent van de duurzame verwarmingstechnieken. Lute Piest: “Er zijn veel kleine aanpassingen die echt verschil maken. Tochtstrips, borstel op de brievenbus, de juiste verlichting…” Na de opleiding en de technische training ga je in gesprek met een woningeigenaar of huurder om te onderzoeken waar kansen liggen om te verduurzamen. Dat kan gaan om aanpassingen in het energiegedrag of kleine ingrepen zoals het aanschaffen van tochtstrips en LED-verlichting. Of om grotere investeringen zoals het isoleren van je huis of het aanschaffen van zonnepanelen en een warmtepomp. Samen met de inwoners breng je in kaart wat de wensen en mogelijkheden zijn en je helpt ze op weg om concrete stappen te zetten.

Wie ben je?

De Meppeler Energiecoach is iemand die zich betrokken voelt bij zijn medemens en zijn kennis van duurzaamheid graag wil inzetten om mensen verder te helpen. Je kunt goed uitleggen waar kansen liggen, weet adviezen helder te verwoorden, maar je dringt je mening niet op. Je vindt het leuk om mensen te helpen en te stimuleren om goede keuzes te maken.  Je gaat op vrijwillige basis het gesprek aan met de inwoners van de gemeente Meppel en maakt een verkennende energiescan.

Aanmelden

Meer weten of heb je interesse?  Neem dan contact op met Energie Coöperatie Duurzaam Nijeveen via info@duurzaamnijeveen.nl of met Wim de Kleuver, 06 22 49 74 18. Wil je de ervaringen lezen van de huidige energiecoaches. Lees dan het artikel Energiecoaches geven gratis en onafhankelijk advies. De inzet van Meppeler Energiecoaches is een initiatief van Energie Coöperatie Duurzaam Nijeveen, gemeente Meppel, Woonconcept, Actium, MEVM en Huurdersvereniging Meppel. De coördinatie van het project wordt op dit moment verzorgd door de Energie Coöperatie Duurzaam Nijeveen.