Nieuw terrasseizoen, nieuwe regels in Meppel

In korte tijd hebben horecaondernemers in de binnenstad van Meppel samen met de gemeente de regels voor de terrassen in Meppel onder de loep genomen. Dit heeft geresulteerd in nieuwe regels voor de terrassen.

Mensen zitten niet alleen in de zomer, maar ook in de lente, de herfst en zelfs de winter op een terras. De behoefte van publiek en horecaondernemers in Meppel is veranderd. De regels voor terrassen uit 2012 waren te specifiek en verouderd. Ze werden niet strikt toegepast en gehandhaafd. Actualisatie was nodig.

Verantwoordelijkheid en vertrouwen

Voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, Afdeling Meppel, Brigitte van Regteren: "Gemeente & Horeca Meppel delen gezamenlijke terrasseninformatie voor een nog gastvrijer en gezelliger Meppel!"

Burgemeester Richard Korteland: "We spelen in op de ontwikkelingen die er vanuit de samenleving zijn. Aanpak van de regels voor terrassen was nu echt nodig. Horecaondernemers in Meppel hebben daar een positieve rol in gespeeld en verdienen daarvoor de complimenten. In korte tijd hebben we dit samen met hen opgepakt. We hebben met elkaar gediscussieerd over windschermen, parasols, openingstijden en opslag van het terrasmeubilair. Tijdens de gesprekken stonden niet de regels centraal, maar de bedoeling erachter en de wens van de ondernemer. Uiteindelijk hebben we een gezamenlijk belang. We willen gezellige, veilige en toegankelijke terrassen in een aantrekkelijke en gastvrije binnenstad."

Wat verandert er?

De openingstijden en het seizoen zijn verruimd. De hoogte van de windschermen is losgelaten, ze moeten wel gedeeltelijk doorzichtig zijn. Terrasmeubilair mag door de ondernemers worden verankerd. Kortom, op het terras zit je beschutter tegen wind en regen en is het veiliger. Bezoekers van de Meppeler binnenstad kunnen nu nog eerder en langer genieten van een hapje en drankje op een van de vele gezellige terrassen. Dat is goed voor de bezoeker, de horecaondernemer en voor de regiofunctie van Meppel.

Veilig, leefbaar en netjes

De geactualiseerde regels betekenen een verruiming voor de horecaondernemers, maar van volledige vrijheid is geen sprake. Horecaondernemers hebben een eigen verantwoordelijkheid om met de verruimde regels om te gaan o.a. voor de opslag van het meubilair. De terrasregels zijn een uitwerking van de algemene plaatselijke verordening (APV) en hebben als doel de gemeente veilig, leefbaar en netjes te houden voor iedereen.

De terrassen bevinden zich op gemeentegrond, op openbaar terrein. De gemeente moet op elk moment kunnen beschikken over dit openbaar gebied voor bijvoorbeeld evenementen en markten. Bij de actualisatie heeft de veiligheid, kwaliteit en bruikbaarheid van de openbare ruimte voorop gestaan.

Hoe verder?

De eerste maanden en elk jaar bij het begin van het seizoen komt er extra inzet op handhaving. In het najaar wordt de terrassenkaart bij de nieuwe regels terrassen ook geactualiseerd. Na een jaar worden de regels geëvalueerd.