Meppel krijgt stadspark op het Bleekerseiland

College presenteert definitief ontwerp Bleekerseiland. Het ontwerp laat een open binnengebied zien waardoor het terrein beschikbaar blijft voor kleinschalige evenementen. Het gebied wordt ingericht als een stadpark, waardoor er ruimte ontstaat om in de binnenstad van Meppel in een groene omgeving te recreëren.

Wethouder Robin van Ulzen: “Met deze ontwikkelingen voegen we écht waarde toe aan het centrumgebied van Meppel. Door een stadspark aan te leggen op steenworp afstand van het bruisende winkelgebied maken we het bezoeken van de stad nóg aantrekkelijker. Bezoekers van de binnenstad kunnen in een aantal stappen genieten van een groene omgeving waar ook ruimte is voor een leuk feestje.”

Stadslogement

In 2008 heeft de gemeente Meppel, samen met Woonconcept, het Bleekerseiland aangekocht met het doel dit kwetsbare gebied een nieuwe maatschappelijke waardevolle invulling te realiseren.  In de tussenliggende periode heeft Woonconcept de monumentale panden verkocht. De Kinckhorst Stichting is de nieuwe eigenaar van de panden. Zij gaan met eigen middelen en op eigen initiatief de monumentale panden restaureren. Het doel is om in de panden een stadslogement te realiseren.

Toegang

De nieuwe toegang komt aan de Stoombootkade, waar men via een nieuw aan te leggen brug op het Bleekerseiland komt. Door de toegang naar de Stoombootkade te verplaatsen wordt de afstand vanuit de binnenstad naar het Bleekerseiland fysiek een stuk kleiner. Daarmee wordt het Bleekerseiland meer verbonden met het centrumgebied.

Tussen de nieuwe brug aan de Stoombootkade en met de verplaatste ingang aan de Sluisgracht ontstaat een fiets- en wandelroute over het Bleekerseiland. Door deze route wordt het openbare karakter van het Bleekerseiland benadrukt en is het Bleekerseiland eenvoudig te bezoeken.

Bekijk het ontwerp (PDF)

Biodiversiteit

De natuurvriendelijke oevers en bloeiende beplanting in de bloemperken vergroten de biodiversiteit. De nieuwe bomen geven desgewenst schaduw. Door de verblijfsplekken aan het water komt de gewenste verbinding tussen het Bleekereiland en de kade, het water en het omgeving tot stand.

Inloopbijeenkomst

Op 11 maart 2023 tussen 11 en 14 uur wordt het definitief ontwerp gepresenteerd aan omwonenden en andere belanghebbenden op het Bleekerseiland. De Kinckhorst Stichting is ook aanwezig om de plannen over het stadslogement toe te lichten.

ontwerp Bleekerseiland