Inzamelresultaten textiel gemeente Meppel

In 2020 is inwoners van Meppel, bijna 200.000 kg. textiel in de hiervoor bestemde containers gescheiden ingeleverd. Naast het textiel uit de containers, is in het afgelopen jaar ook 28.500 kg. textiel huis-aan-huis opgehaald. Over de afgelopen vijf jaar is een kleine stijgende lijn te zien. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met al dit textiel?

Hergebruik van uw ingeleverde textiel

Inzameling van textiel vindt plaats door Sympany. 65% van wat Sympany landelijk inzamelt is herdraagbaar. Deze kleding wordt verkocht aan sorteercentra in binnen- en buitenland en tweedehands kledingwinkels. Met de opbrengsten vanuit deze verkoop wordt gewerkt aan oplossingen voor de 20% die niet-herdraagbaar is. Sympany neemt hiervoor deel aan een aantal langlopende en recent gestart circulaire projecten, zoals omzetten van ingezameld katoen in cellulosevezels voor nieuw garen of het apart inzamelen van donzen dekbedden.

Belang van goed aanbieden van textiel

Gemiddeld is 15% van het ingezamelde textiel helaas afval. Denk dan aan textiel-gebonden afval, zoals nat of vervuild (verf/olie) textiel, maar ook textiel-vreemde vervuiling zoals restafval, gft, elektrische apparaten, glas en plastic. In 2020 was het afvalpercentage vanuit de textielinzameling in Meppel 8,6%. Gelukkig minder dan het gemiddelde van 15%. Door uw textiel goed verpakt aan te bieden, is het beschermd tegen vuil en vocht. Door het in een gesloten plastic (vuilnis) in de container te stoppen of aan de straat te zetten bij een huis-aan-huis inzameling, zorgt u er voor dat het schoon en droog blijft en het kan worden hergebruikt.