Hoe werkt het riool?

In onze gemeente zijn de meeste huizen aangesloten op een gescheiden riool. Het afvalwater in de wc, gootsteen, douche, wasmachine en cv-ketel komt in het openbare riool.

Gescheiden riool

Via buizen en pompen stroomt het water naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier zuiveren ze het water. Regenwater stroomt via dakgoten en putten ook het riool in, maar dan in een aparte buis. Deze buis loopt naar oppervlaktewater (sloten, grachten etc.) Een straatkolk (put in de stoep) is alleen bedoeld voor regenwater. Zo voorkomen we vervuiling van sloten en grachten en dus het milieu.

Wat mag in het riool?

Eigenlijk is het makkelijk. Alleen urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen in het riool. Maandverband en tampons bij het restafval Wist u dat ook tampons en maandverband zorgen voor verstoppingen in het riool? Vooral tampons zijn erg vervelend als die in het toilet belanden en dus riool. De pompen raken daardoor verstopt. Onze collega’s zijn druk om alle pompstoringen in onze gemeente op te lossen. Tip: zet een prullenbakje bij het toilet

Meer informatie over het riool in onze gemeente

Wilt u meer weten over het riool in onze gemeente? Bekijk dan de vlog van meester Sander en collega Remmie op onze website www.meppel.nl/riool. Zij laten u zien hoe ons riool werkt en welk afval het riool  verstopt.