Drentse asbestdakenkaart

Drentse gemeenten hebben een asbestdakenkaart gemaakt. Deze kaart geeft een eerste indicatie of een dak asbest bevat of niet. Check online of uw dak asbest bevat en vervangen moet worden.

Vanaf 1 januari 2024 zijn - naar verwachting - asbestdaken verboden. Eigenaren van woningen, panden en schuren zijn zelf verantwoordelijk om voor deze datum asbest te verwijderen. De kaart geeft een indicatie. Wilt u zeker weten of uw dak al dan niet van asbest is, neem dan contact op met een asbestinventarisatiebedrijf.

Gezondheidsrisico asbestdaken

Asbestdaken raken na verloop van tijd beschadigd door weer en wind. Bijvoorbeeld na hagelschade. Vroeg of laat komt er een moment dat asbestvezels vrijkomen. Als u die inademt kan dat gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Daarom wil de regering asbestdaken per 2024 verbieden. Asbest werd vooral toegepast vanaf 1945 op hellende daken. 1 juli 1993 werd de toepassing en verkoop van asbest in de bouw verboden.

Subsidie

De provincie werkt samen met gemeenten aan verschillende manieren om het saneren van asbest te versnellen. Voor eigenaren van een asbestdak zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar. Ook worden duurzame en klimaatneutrale mogelijkheden gestimuleerd. Daarom heeft de asbestdakenkaart een koppeling naar de zonnekaart. Zo kunt u direct zien of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.

Informatie meppel.duurzaamheidskaart.nl/asbestdakenkaart

asbestlint