Doe mee aan Nationale Duurzame Huizen Route

Langs de Nationale Duurzame Huizen Route delen huiseigenaren hun ervaring over duurzaam wonen. Via duurzamehuizenroute. nl melden trotse huiseigenaren hun woning aan. Zo inspireren zij anderen bij het verduurzamen van hun woning.

Veel mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. Overal is aandacht voor energiebesparing en aardgasvrij wonen. Huiseigenaren wisselen graag duurzame tips en ideeën uit.

Toekomst zonder gas

Wethouder Van der Haar: “Het klimaat verandert en we moeten van fossiele brandstoffen af. De gemeente maakt daarom samen met de samenleving een Routekaart Verduurzaming Energie.

Hoe wekken we samen grootschaliger duurzame elektriciteit op? Wanneer gaan welke wijken van het aardgas af? Welke duurzame energie wordt dan toegepast? De Routekaart Verduurzaming Energie zal eind 2019 klaar zijn. Er is gelukkig al veel kennis bij inwoners over verduurzaming van huizen. Elkaar vertellen en laten zien inspireert anderen om er ook mee aan de slag te gaan. De duurzame huizenroute past hier goed in.”

Meppel bouwt circulair

Wethouder Van der Haar: “Binnen duurzaamheid is bijzondere aandacht voor de circulaire economie. De Duurzame Huizen Route past uitstekend binnen de gemeentelijke koers om initiatieven vanuit de samenleving te stimuleren en te faciliteren. Ook de wijze van kennisdeling: kleinschalig en praktisch sluit mooi aan. De gemeente verkent samen met het innovatielab NICE de mogelijkheden voor circulaire woningbouw in Meppel. Optimalisatie van bestaande woningen past uiteraard ook uitstekend bij het circulaire gedachtengoed.”

Prijsvraag

Nieuw is dit jaar de verkiezing van het Duurzaamste Huis van Nederland: het leukste, beste, meest innovatieve en duurzaamste huis. Tot en met 30 september kunnen eigenaren hun woning opgeven om kans te maken op deze titel. Ook als je nog niet ‘klaar’ bent met (ver)bouwen, mag je meedoen. Het verhaal van de bewoners speelt een belangrijke rol bij de beoordeling. Deelnemers uit Drenthe maken kans op de publieksprijs. Inwoners kunnen stemmen op het duurzaamste huis van de provincie. Vraag buren, vrienden, familie en collega’s een stem uit te brengen op uw woning. De provinciewinnaars gaan door naar de landelijke publieksprijs. Vrijdag 23 november is de feestelijke prijsuitreiking.

Aanmelden en informatie

Zaterdag 3 en 10 november zijn veel woningen te bezoeken. Wilt u ook aan de slag met duurzaam wonen of wilt u graag uw kennis en ervaringen delen? Schrijf u in voor een bezoek of meld uw woning aan op duurzamehuizenroute.nl