Bokashi: circulair onkruid bestrijden

Op de gemeentewerf is dit voorjaar een proef gedaan met het zelf maken van Bokashi. Boskashi is Japans voor gefermenteerd organisch materiaal. Een eeuwenoude techniek, waarbij organische resten omgezet worden in een rijke bodemverbeteraar.

Medewerkers van de gemeente hebben ingezameld herfstblad uit de bladbakken gebruikt als de basis voor deze Bokashi. Bokashi maakt zo enerzijds organisch afval nuttig en verbetert anderzijds de bodemvruchtbaarheid en -gezondheid.

De Bokashi is bij wijze van proef aangebracht in enkele plantsoenen in Meppel. De bedoeling was om met dit hergebruikte herfstblad minder onkruidvorming te krijgen. Na ruim een half jaar blijkt de Bokashi goed te bevallen. Er is zichtbaar minder onkruid in deze heestervakken. Bovendien blijkt dat de laag Bokashi ook zorgt dat de bodem beter in staat is vocht vast te houden. Tijdens de hete zomerdagen, die we hebben meegemaakt, zijn in deze vakken niet of nauwelijks heesters verdord. De groenmedewerkers zijn enthousiast; de proef gaat zeker een vervolg krijgen.

Meer informatie: provinos.nl/bodem-bokashi

bokashi methode