Bestrijding nesten eikenprocessierups

De komende weken gaan gespecialiseerde bedrijven voor ons zoveel mogelijk nesten overdag wegpakken of wegzuigen. De rupsen zitten dan in hun nesten. We doen ons best om zoveel mogelijk nesten te verwijderen. De rupsen die los over de boom lopen, verwijderen we niet.

Aanpak bestrijding

De bestrijding begint binnen de bebouwde kom. We reageren op binnengekomen meldingen en waarnemingen van ons eigen personeel. Meldingen rond scholen, sportparken en evenementen of laaghangende nesten krijgen voorrang. We sparen de meldingen op tot er genoeg werk is voor minimaal een dag per week. Buiten de bebouwde kom gaan we later aan de slag. Drukke fietsroutes bestrijden we eerst.

Nest melden

Heeft u een nest gezien? Stuur ons een melding openbare ruimte via onze website www.meppel.nl/melding

Eikenprocessierupsen herkennen

Eikenprocessierupsen zijn 2-3 cm grijsgroene rupsen met lange (tot 1 cm), witte afstaande haren. De rupsen hebben een donkere kop en zitten altijd in grote groepen bij elkaar. Eikenprocessierupsen hebben een gezamenlijk nest waarin soms wel honderden rupsen zitten. Het nest ziet eruit als een zakvormige grijze buidel van spinnenrag en zit op de stam of onder een takoksel van een eik. Verwijder de nesten niet zelf. De kleine brandhaartjes kunnen dan vrijkomen en zorgen voor jeuk en huiduitslag. Ze kunnen ook in het oog of de keel terechtkomen en dan tot ernstige klachten leiden. Als de rups een bedreiging voelt, dan laat hij extra brandharen vrij. Ga dus niet aan de slag met een verfbrander of een stofzuiger. Het gebruik van lijmbanden is zelfs verboden.

Harde wind

De haren kunnen ook bij harde wind uit de nesten waaien. Zet daarom op winderige dagen geen ramen open als er aangetaste eiken in de buurt staan. Hang geen was onder of vlakbij de eiken te drogen en fiets niet zonder lange mouwen en (zonne)bril door een eikenlaan.

Meer weten?

Kijk op www.meppel.nl/eikenprocessierups of voor gezondheidsvragen op www.ggddrenthe.nl (externe website).