Verbinding tussen jong en oud moeten we omarmen na coronatijd

Het noaberschap in Meppel heeft in coronatijd de vlucht naar voren genomen. Een interview met sociaal werker Lianne Dolstra en wijkregisseur Najib Ouaamar.

Een voordeel van corona is dat we elkaar bewuster helpen. Ik denk dat we die bewustwording een beetje zijn kwijtgeraakt. Nu hebben we dat weer hervonden." Dat vertellen sociaal werker Lianne Dolstra en wijkregisseur Najib Ouaamar. "Iedereen toont een enorme veerkracht", zegt Ouaamar. "Het is niet kijken naar wat niet kan, maar het is kijken naar wat wel mogelijk is. Ik ben erg onder de indruk wat er allemaal gebeurt."

Digitaal vrijwilligersplatform

Een waterval aan voorbeelden van vrijwilligerswerk in coronatijd volgt. Ouaamar kan er niet zomaar een noemen. "Allemaal doen ze niet voor elkaar onder." MensA, Welzijn MensenWerk, de zorg, onderwijs, kerken, de lijst van Meppelers die helpt gaat maar door. En wat Ouaamar ook vooral noemenswaardig vindt, is de verbinding tussen jong en oud die is ontstaan. "En ook veelal ongeorganiseerd. "Dat ongeorganiseerde vrijwilligerswerk gebeurt onder meer via vrij-willigersplatform Meppelvoorelkaar. Lianne Dolstra is daar projectleider van. Het platform bestaat inmiddels vijf jaar. "En helemaal naar deze tijd", knipoogt ze. "Het is digitaal. Mensen kunnen zich bij ons aanmelden als vrijwilliger om iemand te helpen, of als iemand die hulp nodig heeft." "Dat gebeurt volop," vertelt ze. "In de eerste lockdown zagen we dat mensen zoveel bereid waren om te helpen. Er kwamen echt heel veel aanmeldingen bij. En we hoeven maar wat op Facebook te zetten en de reacties stromen binnen." Via het platform kunnen mensen zelf de vrijwilligershulp kiezen die ze willen. Een hond uitlaten, boodschappen doen, samen een kopje koffie met iemand drinken en nog veel meer. De match die daaruit ontstaat, eindigt vaak niet alleen in die ene vraag en dat ene kopje koffie.

De relatie die jongeren opbouwen met buren. Dat heeft zoveel meerwaarde

Er ontstaat vaak een band tussen mensen. Mensen komen daarna vaker bij elkaar langs. Het enige wat wij eigenlijk doen, is vraag en aanbod bij elkaar brengen", zegt Dolstra.Verbinding"Als er iets is wat we moeten
omarmen na de coronatijd, is het de verbinding tussen jong en oud", vindt Ouaamar. "Vooral als het op zo'n natuurlijke manier gaat." Al snel valt ook de term eenzaamheid. Corona treft iedereen. Jong. Oud. Bezoek is niet mogelijk, of heel beperkt tijdens de lockdowns. "Dan wordt er hier toch gekeken naar wat wel mogelijk is. Maaltijden bezorgen bijvoorbeeld. Door de creativiteit ontstaan er hele leuke dingen", aldus Ouaamar.Voor allebei geldt dat het helemaal niet groot hoeft te zijn. En ook niet ieder tijdstip van de dag. Dolstra constateert een verandering in vrijwilligers. Vroeger ging het om traditioneel vrijwilligerswerk. Ging er veel tijd in zitten. Bijvoorbeeld als vrijwilliger in een bestuur van een vereniging. Een vast ‘takenpakket’. In coronatijd is dat verschoven. "Mensen hebben het druk, hebben een baan, kinderen en hobby’s. Dan is het lastig nog iets te organiseren." Wat Dolstra daarom ziet, is dat vrijwilligerswerk tegenwoordig kortdurend is. Flexibeler. "Een autoritje maken, of boodschappen doen. Dat hoeft niet iedere dag. En mensen doen het toch al. Nu zien ze dat ze dat tegelijk kunnen combineren om het ook vrijwillig voor iemand anders te doen. Dat is naoberschap."

Er zijn gewoon te veel voorbeelden om op te noemen. Meppelers mogen trots zijn

De diversiteit aan hulp, de diversiteit van de doelgroep en de diversiteit van mensen die vrijwillig iemand willen helpen. Geweldig, vindt Ouaamar het.

Decemberkalender

Meppelvoorelkaar heeft om alle vrijwilligers in de gemeente Meppel te bedanken een decemberkalender opgezet. Die is op 7 december ingegaan, de dag van de vrijwilliger. "Die dag bestonden we ook precies 5 jaar", zegt Lianne Dolstra. Voor iedere dag van 7 tot en met 25 december was er een digitaal cadeautje beschikbaar. Een gedicht, een online workout en er waren zelfs prijzen mee te winnen. "Het is goed om vrijwilligers te waarderen."De gemeente Meppel houdt daarom samen met Welzijn MensenWerk een heuse award: de Meer Dan Handen Awards. Vrijwilligersorganisaties, projecten, stichtingen, maatschappelijke organisaties en samenwerkings-verbanden konden zich daarvoor aanmelden. Een jury heeft in drie categorieën een winnaar gekozen. De winnaars ontvangen 500 euro. De prijsuitreiking zou op 7 december plaatsvinden, maar is voorlopig uitgesteld naar februari vanwege corona.

foto najib en lianne