Geweldig dat iedereen wil meehelpen, door de hele samenleving heen

De bereidheid om wat voor een ander te doen. Dat zie ik niet alleen in mijn werk, maar ook erbuiten. Evelien Visser, coördinator van Stichting Present

Winterlicht. Zomerpakketten. Een proef met huiswerkbegeleiding. Het zijn drie projecten waar Stichting Present Meppel aan meewerkt. Het is een landelijke stichting, met ook in Meppel een afdeling. Evelien Visser is de coördinator van de stichting in Meppel. Ze omschrijft de stichting als een makelaar in vrijwilligerswerk. "We brengen groepen bij elkaar. We slaan een brug tussen mensen die hulp bieden en mensen die hulp nodig zijn."Het hele jaar door werkt de stichting met groepen vrijwilligers die iemand helpen. Alleen gaat het in tijden van corona om kleinere groepen. Iemand zijn verwilderde tuin opknappen, of het opruimen van een woning bijvoorbeeld. "Het maakt echt een wereld van verschil als een groep vrijwilligers daar een paar uur in steekt. De enorme klus waar iemand als een berg tegenop kan zien, is dan zo gedaan. De hulpontvanger kan dan weer met een frisse lei starten."

Kracht zijn groepen

Evelien Visser kent eigenlijk Stichting Present niet anders. De stichting is al bijna 9 jaar actief in Meppel. Zelf is zij er sinds november 2020 bij betrokken. Middenin de coronacrisis. Toch kan ze nog wel een voorbeeld geven van een typisch project van Present. "Afgelopen zomer kwamen er in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd Missie twee groepen van tien jongeren naar Meppel om vrijwilligerswerk te doen. Die hebben een sociale ochtend bij de Noorderboog gedaan." Daar zit juist de kracht van Present. Met een grote groep aan de slag gaan voor een ander. "Vele handen maken licht werk." Maar zo in coronatijd is het niet anders. En Present maakt er dan het beste van. Dat lukt bijzonder goed. Speciaal vanwege zijn er nieuwe initiatieven op touw gezet.

De bereidheid om wat voor een ander te doen. Dat zie ik niet alleen in mijn werk, maar ook erbuiten.

De bereidheid om wat voor een ander te doen. Dat zie ik niet alleen in mijn werk, maar ook erbuitenEen van die initiatieven is winterlicht. Een idee uit de koker van Visser. Daarbij wordt een gezin gekoppeld aan een persoon die hulp kan gebruiken. De actie houdt in dat er wat meer naar elkaar wordt omgekeken. Meerdere kaartjes sturen bijvoorbeeld, of samen een paar keer een wandeling maken."Landelijk zie je heel veel dat dit met kerst wordt gehouden. Ik heb er juist voor gekozen om dit in januari en februari te doen. Dat is net een eenzame periode na kerst."

Verschil in lockdowns

De actie is opgezet in december 2020. Toen scholen dicht waren. "Dan blijven de kinderen ook lekker actief." Winterlicht is niet alleen voor leerlingen. Ze noemt de actie een succes. "Er waren heel veel aanmeldingen. Zowel mensen die willen helpen als mensen die hulp nodig hebben."Er is Visser wat opgevallen aan de lockdowns, en dan vooral het gedrag van de inwoners van de gemeente Meppel. Toen in 2020 Nederland voor het eerst op slot ging, constateerde ze dat iedereen in Meppel de schouders eronder wilde zetten. "Met de tweede lockdown merkte je een sleur. Daar gaan we weer, was meer de gedachte." Winterlicht trok de mensen uit die sleur. "Mensen werden aangemoedigd om voor iemand weer iets te doen."

Hoe makkelijk mensen even willen helpen als iemand in quarantainezit. Even boodschappen doen. Dat is naastenliefde. En dat is versterkt door corona

Samen met Buurtgezinnen is ook nog de actie Zomerpakketten opgezet. Gezinnen met een kleine beurs kregen een pakket met spullen of waardebonnen voor bijvoorbeeld een uitstapje om de zomervakantie door te brengen. Verenigingen, gezinnen en inwoners konden die pakketten naar eigen inzicht vullen en de inhoud werd aangevuld met bonnen en producten die door lokale ondernemers zijn gedoneerd. "Geweldig om te zien dat iedereen daar aan meewerkte. Door de hele samenleving heen."Evelien Visser geniet van deze acties, maar hoopt dat Present ook weer eens toekomt aan waar het echt voor is bedoeld. "We maken er het beste van. Wat zal het mooi zijn als we weer met een grote groep vrijwilligers tegelijk in bijvoorbeeld De Trekschuit aan het werk kunnen."

Proef huiswerkbegeleiding Haveltermade gaat door

In Haveltermade is de Arme Kant van Meppel een pilot begonnen met huiswerkbegeleiding voor leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8. Stichting Present Meppel doet mee aan die proef, net als Humanitas, Welzijn MensenWerk en Buurtgezinnen. De pilot zou in eerste instantie tot en met kerst lopen, maar is verlengd tot en met maart. De bedoeling van het project is om achterstanden die leerlingen hebben opgelopen door de coronamaatregelen, waardoor scholen moesten sluiten, weg te werken."Zo'n tien leerlingen maken er gebruik van. Dat is hartstikke mooi", zegt Evelien Visser. "We hebben zelfs al aanvragen gekregen vanuit Koedijkslanden of ze kunnen meedoen." Maar dat kan nog niet. De pilot is nu nog echt alleen bedoeld voor leerlingen uit Haveltermade. "We focussen nu echt op één wijk in Meppel. Het gaat om vrijwilligerswerk. Het moet ook behapbaar blijven. Dat we dit ook doorzetten naar misschien De Koeberg is nu nog toekomstmuziek."In de Poele in Haveltermade krijgen de leerlingen onderwijshulp van professionals. "We zijn ook heel blij dat leerkrachten en oud-leerkrachten vrijwillig willen helpen. Het is echt de bedoeling dat ze hulp krijgen. Uitleggen. Niet dat de rekensommen voor ze worden ingevuld. Dat is best lastig om niet te gaan en daarom is het goed dat er leerkrachten bij zijn."

Evelien Visser Present_lr