Avondklok

In heel Nederland geldt per 23 januari 2021 een avondklok. Alleen met een goede reden mag iemand tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends buiten zijn.

Regels avondklok

Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen. Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends blijft u binnen. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn.De boete is 95 euro.

U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit mag alleen met de volgende redenen:

  • Bij een calamiteit;
  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland;
  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje;
  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen;
  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het mbo, hbo of wo en u kunt dit aantonen;
  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-programma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Op de website van de rijksoverheid vindt u veelgestelde vragen en antwoorden.

Verklaringen

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier Eigen verklaring Avondklok (PDF) bij zich hebben. Dit kunt u digitaal invullen of printen. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig.

Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een Werkgeversverklaring Avondklok (PDF) kunnen laten zien. Uw werkgever bepaalt dit en vult dan voor u de door de overheid beschikbaar gestelde werkgeversverklaring in.

De formulieren zijn ook af te halen bij de receptie van het Stadhuis tijdens openingstijden.

avondklok