Leerlingen maken kennis met de Meppeler politiek

Ruim 30 VMBO-leerlingen van het Stad en Esch uit Meppel hebben op maandag 12 december kennis gemaakt met de lokale politiek.

Met een welkomstwoord door de burgemeester, een vragenuurtje met raadsleden van de gemeente Meppel en een rollenspel als gemeenteraadsfracties, werden de leerlingen wegwijs gemaakt in het gemeentehuis.

Spelregels van de democratie

Het Stad en Esch College uit Meppel wil haar leerlingen meer vertellen over de lokale politiek. Via ProDemos kunnen scholen hiervoor een aanvraag doen bij hun gemeente. ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Zij leggen uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laten zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa.

Wegwijs op het gemeentehuis

Doel van deze bijeenkomst is om leerlingen wegwijs maken op het gemeentehuis en kennis laten maken met de lokale politiek. Daarnaast ondersteunt het programma het onderwijs bij de opdracht om actief burgerschap te bevorderen. Dit gebeurt in de vorm van een educatief programma. De raadzaal is hiervoor de aangewezen plek.

leerlingen in de raadzaal